Doorzoek volledige site
02 juli 2018 | NIELS ROUVROIS

Groot Mechels cohousingproject op oude schoolsite

Illustratie | DENC!-STUDIO
Illustratie | DENC!-STUDIO
Illustratie | DENC!-STUDIO
Illustratie | DENC!-STUDIO
Illustratie | DENC!-STUDIO

Op de hoek van de Kerkhoflei en de Vrouwvlietstraat in Mechelen wordt een schoolcomplex, inclusief art-deco-kerk en pastorij, omgetoverd tot een cohousingproject. Het ontwerp van project Gummarushof, in opdracht van Burgerlijke Maatschap Gummaar, is in handen van DENC!-STUDIO en omvat 23 units voor zowel gezinnen, alleenstaanden als koppels zonder kinderen. Bureau Bouwtechniek werd ingeschakeld als studiebureau.

Gummarushof staat symbool voor een plek waar op een sociaal geëngageerde en ecologisch duurzame manier kan worden samengewoond. De 4.860m² grote site omhelst een aaneenschakeling van zeer verscheiden bouwentiteiten, opgetrokken tussen 1925 en 1965. Aan de zijde van de Kerkhoflei bevinden zich een rijwoning, pastorijwoning, atelierruimte en de voormalige parochiekerk Sint-Gummarus. Een hoekgebouw maakt verbinding met de vleugel van de meisjesschool aan de Vrouwvlietstraat. Helemaal aan het uiteinde sluit de laagbouw van de jongensschool de opeenvolging van gebouwen af.

 

Voorzetstructuur

Om meer samenhang te creëren, werd aan de zijde van het binnengebied een bindende voorzetstructuur voorzien. Voor de hoger gelegen woonunits van de meisjesschool doet de voorzetstructuur in de eerste plaats dienst als buitenpasserelle, met zowel toegangs- als vluchtweg. Verder wordt iedere woonunit voorzien van een buitenterras met zicht op het groen. Volgens DENC!-STUDIO zullen bewoners bovenop de privacy van de eigen woning een meerwaarde vinden in het collectief gemeenschapshuis en de tuin.

 

Bibliotheek, speelkamer, atelierruimte,…

Dat gemeenschapshuis is uitgerust met een keuken voor feestjes en bijeenkomsten, of om samen te eten en te ontspannen. Naast een eigen privéterras wordt eveneens een grote tuin van 2500m² gedeeld en is er een atelierruimte waar klusjes en herstellingen uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is er ook een wassalon met gedeelde machines, hobbykamers om te ontdekken en te leren, een muziekruimte om samen te jammen, een bibliotheek om wijzer te worden, een speelkamer voor de kleinsten en een kerk die ook als polyvalente ruimte gebruikt of verhuurd kan worden.
 

Open gemeenschap

De 23 woonunits zijn voldoende divers om te kunnen inspelen op de verscheidenheid aan gezinssituaties, levensfases,… van de bewoners. Momenteel zijn al 20 van de 23 units ingevuld door een groep mensen van jong en oud. Zo is de jongste cohouser enkele maanden oud en heeft de oudste 72 jaren op de teller. De groep, die verbonden is met de vzw SamenWonen Mechelen, wil met elkaar leven als goede en respectvolle buren en wil fungeren als een open gemeenschap die is ingebed in de buurt en er deel van uitmaakt. Van de drie nog beschikbare units zijn er twee geschikt voor een gezin met kinderen. De derde is ruim genoeg voor een alleenstaande of een koppel zonder kinderen.


BEN

Op het vlak van duurzaamheid streeft DENC!-STUDIO naar een BEN-etiket (bijna-energieneutraal). Zo komt er bijvoorbeeld een collectief BEO-veld (boorgat-energieopslag) voor naverwarming en de productie van sanitair warm water. Daarnaast spreekt duurzaamheid ook uit de projectaanpak op zich. Cohousing, met zijn vele gemeenschappelijke ruimtes, is een duurzame manier van leven. “Daarnaast is erfgoedzorg veel meer dan materiële instandhouding alleen”, aldus DENC!-STUDIO. Door erfgoed opnieuw te integreren in de samenleving wordt de instandhouding het best verzekerd.