Doorzoek volledige site
02 juli 2018

Colormat Classic Gevelplaat pronkt op speelhuisjes

Illustratie | © Maarten Makelberge voor SVK
Illustratie | © Maarten Makelberge voor SVK
Illustratie | © Maarten Makelberge voor SVK
Illustratie | © Maarten Makelberge voor SVK

Ontwerper Maarten Makelberge van Studio Mowk realiseert vezelcement speelhuisjes voor de VBS scholengroep van Blankenberge. De huisjes zijn uit de Colormat Classic gevelplaten van het SVK assortiment gemaakt. De eerste 4 huisjes pronken reeds op de speelplaats van Campus Weststraat in Blankenberge.

Ontwerper Maarten Makelberge van Studio Mowk is hiermee niet aan zijn proefstuk. De eerste speelhuisjes realiseerde hij reeds in 2014 voor het Cactusfestival in Brugge. Later zijn de huisjes ook gebruikt op een evenement in een school. De eerste huisjes waren echter uit Multiplex vervaardigd. Een niet zo duurzaam materiaal voor lang buitengebruik. Daarbij is hij op zoek gegaan naar een ander aantrekkelijk, speels en duurzaam materiaal. Het vezelcement gevelplaten gamma van SVK bleek hiervoor het ideale product te zijn.

 

Kracht van Colormat Classic

Er is gekozen voor de Colormat Classic gevelplaat van SVK om verschillende praktische maar ook esthetische redenen. Een belangrijk element hiervoor was namelijk de stevigheid en de slagvastheid van de huisjes. Gezien ze op een speelplaats staan, moeten ze tegen een slag of stoot kunnen.

Dankzij de hydrofobering hebben de platen ook een waterafstotende transparante beschermlaag waardoor het verouderingsproces op een zachte en natuurlijke wijze verloopt. Voor Maarten staat SVK ook gekend voor mooie en kwaliteitsvolle producten. Zijn eigen huis is bekleed met de natuurgrijze Ardonit leien en vandaar dat ook SVK als fabrikant hierbij een streepje voor heeft.

 

Natuurlijke kleurnuances

Daarnaast was ook de natuurlijke kleuruitstraling van het Colormat assortiment heel erg belangrijk. Voor het project werd er geopteerd voor de kleuren H406 Camel, H407 Daybreak, H409 Sunset, H403 Storm. Doordat de Colormat platen in de massa zijn gekleurd, hebben ze een zachte uitstraling met enige kleurnuances. Dat in tegenstelling tot een Trespa of Rockpanel plaat. Waarbij de kleuren eerder vlak en machinaal overkomen.

 

Illustratief beeldverhaal

Aan de binnenkant van de huisjes zijn er tekeningen van illustratrice Kaatje Vermeire geprint. Zo worden kinderen als het ware in een echt beeldverhaal gezogen. Maarten van Studio Mowk omschrijft dit wel als een ware uitdaging voor dit project. Gezien het gewicht van de platen was het niet zo evident om dit door een digitale pers te laten gaan. Maar na enige testen, is het toch gelukt. Daarnaast is er nog een Polyurethaan coating op de print aangebracht om een beter hechting van de print op de plaat te garanderen.

 

Uitdagingen

Maar er waren nog meerdere uitdagingen, zo wilde Maarten een zo realistisch mogelijk huisje maken dat ook de plaatsing- en ventilatieregels van vezelcement gevelplaten respecteert. Hiervoor is er uiterst zorgzaam millimeterwerk aan te pas gekomen. Maar dat is net het liefste wat Maarten van Studio Mowk doet. Mooie materialen in een andere context plaatsen dan waarin ze traditioneel worden gebruikt. Zo kan hij die materialen een nieuwe dimensie geven. De kinderen van de Campus Weststraat zijn er alvast heel gelukkig mee.

De bedoeling is dat nu nog vele andere scholen, crèches en festivals volgen om zulke speelhuisjes te plaatsen. Nog enkele andere scholen hebben alvast ingetekend om enkele speelhuisjes op hun speelplaats te plaatsen.

GERELATEERDE DOSSIERS