Doorzoek volledige site
03 juli 2018

Spektakelstuk in hout voor Zwarte Woud

Illustratie | Bloomimages/Sturm und Wartzeck

Architectenbureau Sturm und Wartzeck bedacht een nieuw bezoekers- en informatiecentrum met uitkijktoren voor Nationalpark Schwarzwald. Dat meldt Het Houtblad. Het spektakelstuk wordt op een 915 meter hoge berg in hout gebouwd. In 2020 moet het open gaan.  

Inspiratie vonden de architecten van Sturm und Wartzeck uit Dipperz in omgevallen dode bomen in de bossen. De horizontale blokken met een of twee verdiepingen variëren in lengte (8-65 m) worden ogenschijnlijk schots en scheef op elkaar gestapeld. Een voetgangersbrug, een Skywalk, verbindt het bezoekerscentrum met een 35 meter hoge uitkijktoren met een helling van 15 graden. Voor het centrum wordt voornamelijk hout van bomen (zilverden) uit het Zwarte Woud gebruikt.
 

Gelamineerd hout en kruislaaghout

Voor het spektakelstuk wordt gelamineerd hout voor de kolommen en liggers en kruislaaghout voor de wanden ingezet. Het bezoekerscentrum wordt bijna volledig in hout gebouwd. Tegen de gevels en op de platte daken komen houtsnippers. De constructie van de uitkijktoren wordt van staal.  

Het bezoekers- en informatiecentrum wordt 3.000 vierkante meter groot, waarvan 1.000 vierkante meter bestemd is voor een permanente tentoonstelling. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen en worden er lezingen gegeven. In het centrum komen tevens congreszalen, een bistro en een bioscoop. Bezoekerscentrum en uitkijktoren worden gebouwd door Züblin Timber

GERELATEERDE DOSSIERS