Doorzoek volledige site
03 juli 2018 | LIESBETH VERHULST

Houten wandelpad en uitkijktoren hoog tussen de Deense bossen

Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects
Illustratie | EFFEKT Architects

Een wandelpad tussen de boomtoppen verbonden met een 45 meter hoge uitkijktoren. Deze houten constructie, opgetrokken in PEFC-gecertificeerd hout, biedt de kans om de indrukwekkende natuur van het omringende beschermde bos in Denemarken vanuit een nieuw perspectief te bewonderen. Het ontwerp van Camp Adventure Park is van het Deense bureau EFFEKT Architects.

Zowel de toren als het 900 meter lange wandelpad doen dienst als één doorlopende helling die het bos toegankelijk maakt voor iedereen, los van zijn/haar fysieke toestand. Camp Adventure Park komt te liggen in het beschermde bosgebied Gisselfeld Klosters Skove, op een uur van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het gebied wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap dat zeer zeldzaam is in de regio, met diverse natuurlijke elementen zoals meren, kreekjes en moerassen.  


Hoge en lage route

De wandelroute leidt langs verschillende boreale variëteiten, zonder de omgeving te storen. Het ‘boomtoppenpad’ is opgesplitst in een hoge en lage route, waarbij de hoge route langs het oudste gedeelte van het bos leidt en de lage route langs de jongere gedeelten. De hoge route is niet alleen een wandelpad maar ook een aaneenschakeling van activiteiten waarbij de gebruikers leren over en genieten van de kwaliteiten van het bos.


Uitkijktoren

Het hoogtepunt van deze ‘Treetop Experience’ is de 45 meter hoge uitkijktoren. De toren is vormgegeven om de ervaring van de bezoeker te versterken. Daarom werd de typische cilindrische vorm vermeden in het voordeel van een gebogen profiel met een slanke taille en vergrote basis en kroon. Dit zorgt voor meer stabiliteit en meer ruimte voor het uitkijkplatform aan de top van de toren.

De helling van de toren haalt ook voordeel uit de hyperbolische vorm. Terwijl hij een vaste hellingsgraad behoudt, fluctueert de geometrie en de spatiëring volgens de veranderende kromming. De helling wordt zo een sculpturaal element dat de reis naar de top een unieke ervaring maakt.

De helling komt uit op een uitkijkplatform dat spectaculaire 360° panoramische uitzichten biedt over de omgeving.


Duurzame materialen

De vorm van de toren laat het gebruik toe van rechte structurele elementen, wat resulteert in een stijve, efficiënte en visueel opvallende toren. De materialen zijn gekozen voor hun duurzame kwaliteiten. Cortenstaal is gebruikt voor alle structurele elementen aangezien dit materiaal onderhoudsvrij is en in harmonie met de kleuren van het bos. Het oppervlak van het wandelpad en de toren is gemaakt van hout geproduceerd door het bos zelf.

Het wandelpad en de uitkijktoren zullen deel uitmaken van Camp Adventure, een bestaande sportfaciliteit met klimpaden en ziplines tot 25 meter hoog.

GERELATEERDE DOSSIERS