Doorzoek volledige site
04 juli 2018

ZAmpone architectuur wint Bitubel-award met kinderdagverblijf Robbedoes

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde

De eerste Bitubel-awards Het Dak is Bitumen zijn onlangs uitgereikt in de prestigieuze muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. In de categorie renovatie ging ZAmpone architectuur met de hoofdprijs aan de haal voor zijn kinderdagverblijf Robbedoes in Schaarbeek.

De opdracht voor dit kinderdagverblijf omvatte de uitbreiding van een bestaande crèche voor 38 kinderen, gelegen op een schoolsite met groen binnengebied te midden van een dens stadsweefsel, naar een plek voor 82 kinderen. Geen sinecure gezien dergelijk uitgebreid programma een enorme impact zou hebben op de vrije ruimte op deze schoolsite.

De ontwerpers opteerden voor een grote uitbreiding op kelderniveau die naadloos aansluit op de lagergelegen kloostertuin. Door de uitbreiding half ondergronds te voorzien, is de impact van het nieuwe volume minimaal en kan het dak van het gebouw voorzien worden als avontuurlijke speelplaats. In de halfondergrondse nieuwbouw is plaats voor vier aan elkaar gekoppelde leefgroepen langsheen een meanderende binnenspeelstraat. Iedere leefruimte kijkt uit over een buitenruimte met talud die de verbinding maakt met de speelplaats.

De beglaasde gevel is georiënteerd op het noorden maar kijkt uit op het talud dat de hele dag baadt in het zonlicht. Het grote voordeel hiervan is dat oververhitting geen kans maakt in dit gebouw. Om het licht tot diep in het gebouw te brengen, wordt het dak op twee plaatsen omhooggetrokken tot een tentdak. Op niveau van de speelplaats resulteert dit in hellende vlakken die het dak omvormen tot een avontuurlijk speellandschap.


Duurzame ingrepen

De volledige structuur bestaat uit ter plaatse gestort beton en is aan de buitenzijde erg goed geïsoleerd. Resultaat is een zeer inert en energiezuinig gebouw. Door de gunstige oriëntatie in combinatie met de massieve opbouw van het dak is er geen kans op oververhitting. Voor de afwerkingsmaterialen werd gekozen op basis van de NIBE-classificatie. Wat betreft duurzaam ruimtegebruik scoort dit gebouw bijzonder goed. Er werd in een binnengebied een gebouw van meer dan 600 m² opgetrokken zonder dat dit een impact heeft op de beschikbare vrije (speel)ruimte. Meer nog – dankzij de bouw van het kinderdagverblijf beschikt de school over een prachtige avontuurlijke speelplaats.


Speel- en parkeerdak met akoestisch comfort

Bij conceptie moest het akoestisch comfort van de crèche (400 spelende kinderen op het dak) gegarandeerd worden. Het dak is toegankelijk voor wagens. De opbouw van het dak van buiten naar binnen ziet er als volgt uit: betonplaat 18 cm als speelplaatsverharding / dubbele glijfolie / dakdichting bitumeus / isolatie 20 cm / dampscherm bitumeus/ hellingsbeton 8 cm / akoestische mat / dakplaat beton 25 cm. Deze opbouw wordt toegepast voor zowel voor de vlakke delen als voor de hellende delen en trap. “Op zich lijkt bovenstaande dakopbouw niet bijzonder, maar met deze combinatie bekomen we een “parkeerdak” dat én thermisch geïsoleerd is én akoestisch volledig ontkoppeld is. Het resultaat is boven verwachting geslaagd. In het kinderdagverblijf is er op geen enkel moment geluid waarneembaar van de vele tientallen springende schoolkinderen”, aldus ZAmpone architectuur.

 

Bitubel-awards

De architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen is een initiatief van Bitubel, de federatie van vier fabrikanten van bitumineuze dakbedekkingen voor platte daken: De Boer, Derbigum, IKO en SOPREMA. Met deze award wil Bitubel geslaagde architectuurprojecten met platte daken in the picture plaatsen. Voor de organisatie van deze wedstrijd deed Bitubel een beroep op Redactiebureau Palindroom.