Doorzoek volledige site
04 juli 2018

Bitubel-awards: publieksprijs én eervolle vermelding voor BAEB

Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme
Illustratie | Julien Forthomme

De eerste Bitubel-awards Het Dak is Bitumen zijn onlangs uitgereikt in de prestigieuze muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. De publieksprijs en eervolle vermelding in de categorie renovatie was voor BAEB met het slachthuis in Bomel.

Het slachthuis van Bomel is gerenoveerd en huisvest voortaan een cultuurcentrum. Het biedt onder meer plaats aan kunstateliers, tentoonstellingszalen, polyvalente ruimtes, een cafetaria, kinderruimtes en kantoren. Het slachthuis heeft een ruimtelijke structuur die een karakteristieke scenografie opwekt. De site wordt gedefinieerd door de Rue Piret-Pauchet, de Rue de la Pépinière en de Rue Nanon en is vanaf verschillende perspectieven te bezichtigen. Het kwam er dus op aan om al die strategische punten een nieuwe dimensie te geven.

Het voormalige slachthuis van Bomel vormt zowel een toekomstige uitdaging als een rijk stukje geschiedenis. Het was aan de ontwerpers om de intrinsieke kwaliteiten van deze erfgoedsite en haar gebouwen – de bevoorrechte getuigen van een tijdperk, een specifieke architectuur, enkele interessante sociale, economische en culturele factoren … – maximaal te valoriseren, met het oog op de creatie van de toegevoegde waarde die nodig is om het beoogde programma te kunnen implementeren en de omgeving te kunnen opwaarderen. “Eenvoud en elegantie waren de drijfveren die maakten dat we onze taak tot een goed einde konden brengen. Aan de hand van nauwkeurige, kleinschalige ingrepen hebben we het erfgoed opnieuw in de verf kunnen zetten en onze interventie kunnen minimaliseren”, klinkt het bij Bureau d’ Architect Emmanuel Bouffioux, kortweg BAEB.


Duurzame ingrepen

De oriëntatie van de site en de bezonning zijn bepalend voor de energetische kwaliteiten van en de natuurlijke lichtinval in het gebouw. “In renovatieprojecten zijn deze factoren al grotendeels vastgelegd voor de buitenschil van het gebouw, vandaar dat we ons haast obsessief hebben toegespitst op de interne (re)organisatie. Bij de inplanting van de verschillende functies hebben we steevast rekening gehouden met de oriëntatie, de natuurlijke lichtinval en de rechtstreekse invloed van de zonnestralen”, laten de ontwerpers optekenen.
 

Plat dak

De structuur van het platte dak is gebruikt voor alle hedendaagse delen van de renovatie. Zo zijn oud en nieuw relatief makkelijk van elkaar te onderscheiden en is het complex eenvoudig te ‘lezen’.

 

Bitubel-awards

De architectuurwedstrijd Het Dak is Bitumen is een initiatief van Bitubel, de federatie van vier fabrikanten van bitumineuze dakbedekkingen voor platte daken: De Boer, Derbigum, IKO en SOPREMA. Met deze award wil Bitubel geslaagde architectuurprojecten met platte daken in the picture plaatsen. Voor de organisatie van deze wedstrijd deed Bitubel een beroep op Redactiebureau Palindroom.