Doorzoek volledige site
04 juli 2018 | FILIP CANFYN

Filip Canfyn: "Burgemeester wil stoefen met bescheidenheid"

Illustratie | Souto de Moura – META – CFE
Illustratie | Souto de Moura – META – CFE
Illustratie | Souto de Moura – META – CFE

Op 2 juli 2018 werd op een persconferentie in het Concertgebouw te Brugge bevestigd wat men al half wist: de combinatie Souto de Moura – META – CFE zal het beurs- en congresproject ontwerpen en bouwen. Het was alleen wachten op een succesvolle BAFO, die van een beoordelingscommissie onder leiding van bOb Van Reeth en het schepencollege duidelijk de zegen kreeg.

Brugge maakt in haar historisch centrum weer een hedendaags punt, dat vanaf 2021 een belangrijke tak van het betere internationale toerisme met manieren kan ontvangen. De architecten gaan loepzuiver voor een niet-opdringerig gebouw, dat perfect de term ‘proportionaliteit’ in een fijnmazige context vertaalt. Of om Souto de Moura te citeren: “Je moet in Brugge niet willen concurreren met Brugge.” Op de persconferentie zelf zei hij niet veel en dan nog nog in Soutoaans Frans, dus moeilijk te begrijpen. In essentie vertelde hij: “Maintenant il faut travailler.”

De gelukkigste man bleek burgemeester Renaat Landuyt, die opgewekt en blij zijn enthousiasme niet wou wegsteken. (Hij kent natuurlijk zijn pappenheimers in het nooit tevreden Brugge en weet dat hij communicatief werk heeft om de nu al circulerende vooroordelen rond ‘een té eenvoudig gebouw’ te counteren.) Hij kwam verbaal alleszins strijdbaar uit de hoek. Benieuwd wat de lokale pers met deze uitspraken zal doen. “Dit is geen saai maar en sluw gebouw.” “Om eenvoudig te kunnen zijn moet je hard gestudeerd hebben en dan krijg je kunst.” En als uitsmijter: “We willen stoefen met bescheidenheid.” Het is weinig burgemeesters gegeven zo’n credo in een verkiezingsjaar te verkondigen.