Doorzoek volledige site
11 juli 2018 | NIELS ROUVROIS

Wolkenkrabber uit zeshoekige volumes

Illustratie | Norm Li / Studio Gang
Illustratie | Norm Li / Studio Gang
Illustratie | Norm Li / Studio Gang
Illustratie | Norm Li / Studio Gang

Studio Gang heeft de plannen onthuld voor een nieuw wolkenkrabber in Toronto. Voor het Amerikaanse architectenbureau is de uit zeshoekige volumes opgebouwde toren het eerste project in Canada. Het dak van de wolkenkrabber wordt opgefleurd door terrassen en plantenbakken.

De One Delisle-wolkenkrabber ligt in de wijk Deer Park op de hoek van Delisle Avenue en Yonge Street, een belangrijke verkeersader die van noord naar zuid loopt. De toren zal ingevuld worden door winkels op de begane grond en woningen erboven.


Honingraat

Studio Gang probeert in zijn ontwerp het straatniveau niet te overladen met schaduw en ontwierp daarom een gefragmenteerde compositie waardoor het licht naar beneden wordt gefilterd. De acht verdiepingen hoge volumes hebben elk de vorm van een vervormde zeshoek en zijn zo op elkaar gestapeld dat het geheel lijkt op een uitgerekte honingraat. Het gestapelde arrangement creëert eveneens geplante buitenruimtes voor de bewoners. Sommige volumes worden ook voorzien van overdekte terrassen.

"De geometrie van de gevel en de zelfschaduwing zorgen ervoor dat elke woonruimte in de zomer koel blijft, terwijl ook het winterlicht wordt geoptimaliseerd," vertelt Jeanne Gang van Studio Gang. "Met deze zachte toonhoogte worden binnen- en buitenverbindingen op de balkons en terrassen gemaakt die het gebouw opkruipen en organische groei symboliseren.”


Doorvoerpunt

De locatie van One Delisle ligt op een steenworp van het kruispunt tussen Yonge Street en de belangrijkste oost-west lopende straat St. Claire Avenue. Het gebied, dat fungeert als een belangrijk doorvoerpunt in de stad, wordt momenteel verder ontwikkeld door het vastgoedbedrijf Slate Asset Management, dat naast One Delisle ook de andere drie hoeken op de kruising bezit. Slate is ervan overtuigd dat de interactie met de buitenwereld dit project onderscheidt van andere residenties in Toronto, waar een hoogconjunctuur gaande is.


Nieuwe bandering

Zo hebben architectuurfirma's zoals Hariri Pontarini en Pinnacle, Foster + Partners en 3XN recentelijk al ontwerpen onthuld voor de stad. "One Delisle introduceert een nieuwe benadering van torenontwerp in Toronto", aldus Brandon Donnelly van Slate. "We hebben het soort buitenruimtes dat je normaal vindt in de architectuur van de mid-rise tot high-rise design gebracht." Gang en Slate onthulden op 5 juli 2018 het project aan de lokale gemeenschap en Slate zal nu een officiële bijdrage leveren aan City Planning. Als het plan wordt goedgekeurd, zal Sudio Gang voor het eerst bouwen in Canada.