Doorzoek volledige site
11 juli 2018 | NIELS ROUVROIS

Fins bureau wil wereldwijd drijvend zwem- en saunacomplex introduceren

Illustratie | OOPEAA
Illustratie | OOPEAA
Illustratie | OOPEAA
Illustratie | OOPEAA
Illustratie | OOPEAA

Een drijvend buitenzwembad met saunacomplex in de haven of aan de kust van een stad. Het Finse architectenbureau OOPEAA wil het idee samen met Allas Sea Pool wereldwijd verspreiden en uitvoeren. OOPEAA - Office for Peripheral Architecture - maakte het winnende ontwerp voor initiatiefnemer Allas Sea Pool, dat in mei 2016 in Helsinki het concept een eerste keer realiseerde in samenwerking met Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects.

Allas Sea Pool is het resultaat van een samenwerking tussen onder andere ontwikkelaar Töölö Urban, Bluet en Marinetek. Het concept vertaalt zich in een drijvend zwembad met sauna- en spa-complex en is het hele jaar toegankelijk, ook tijdens de koude wintermaanden. Met de internationale verspreiding willen architect en initiatiefnemer de wereld laten kennismaken met enkele typische Scandinavische levenswaarden. En dit door de relatie tussen mens en water te activeren in een comfortabele en uitnodigende sfeer.


Finse saunacultuur

Het winnende ontwerp van OOPEAA werd geprezen omwille van het architecturale karakter en het sterke concept. Een aantal elementen, zoals de zwembaden zelf, zullen drijvende structuren zijn, terwijl andere delen aan land verankerd zullen worden. “Het doel is om een familie van drijvende zwembaden te bouwen in kuststeden over heel de wereld”, vertelt Anssi Lassila, oprichtster van OOPEAA. “Even ontspannen na een hectische dag is een van de basisprincipes in de Finse saunacultuur.”


Aanpasbaar model

Grote uitdaging voor OOPEAA was om het concept zowel schaalbaar als aanpasbaar te ontwerpen zodat het in iedere stad geïmplementeerd kan worden. Het resultaat was een model dat zich kan aanpassen aan de lokale eisen en seizoenveranderingen. Voor de structuur wordt gekozen voor het flexibele en duurzame kruislaaghout. Elke site zal ook worden voorzien van prefab-voorzieningen, waaronder een waterglijbaan, een duikplatform, een sauna en een evenementenpodium dat naargelang de situatie verwijderd of toegevoegd kan worden.


Oulu

De eerste Allas Sea Pool van OOPEAA zal gebouwd worden in Oulu, een stad in het noorden van Finland. Verwacht wordt dat het project zal worden opgeleverd in het najaar van 2019. Lassila: “Voor ons is het een heel interessante gelegenheid om een drijvend buitenzwembad te realiseren in zo noordelijke weersomstandigheden.” Ruim bekeken zal iedere Allas Sea Pool bestaan uit twee aparte structuren die door een grote open ruimte worden gescheiden. Aan de ene kant bevinden zich de sauna’s, het spa-gedeelte en zowel de publieke ruimtes als de privé-ruimtes. Aan de andere kant liggen het restaurant en de bar?

Ontmoetingstrap

Beide kanten zijn voorzien van een grote brede trap waarop mensen kunnen samentroepen en een mooi zicht hebben op wat zich allemaal op de site afspeelt. De verschillende zones worden door open ruimtes met elkaar verbonden. De sauna’s liggen op hun beurt op hoogte zodat bezoekers nog beter kunnen genieten van het zicht op de zee, zonder aan privacy in te boeten.