Doorzoek volledige site
08 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

Mechelse architect snelt met e-bike naar zege in The Sun Trip

Illustratie | The Sun Trip
Illustratie | The Sun Trip
Illustratie | The Sun Trip

De Mechelse architect en ontwerper Raf Van Hulle kwam vorige week als eerste over de meet in The Sun Trip, een duizenden kilometers lange wedstrijd voor e-bikes, aangedreven door zonne-energie. Tussen het Franse Lyon en het Chinese Guangzhou legde Van Hulle in 45 dagen een slordige 12.000 kilometer af.

Zijn prestatie was goed voor een gemiddelde van 270 kilometer per dag en een voorsprong van 1.200 kilometer op zijn eerste achtervolger. Van Hulle was niet aan zijn proefstuk toe want de architect nam al voor de derde keer deel aan The Sun Trip. Ook bij zijn eerste deelname in 2013 won de architect en twee jaar later werd hij tweede.

Minder zwaar dan 2013

“Als ik het vergelijk met de eerste editie waren de weg, de afstand en de weersomstandigheden zwaarder dan in 2013, maar ik wist waaraan ik mij kon verwachten en ik was goed voorbereid”, vertelt Van Hulle in een interview met de organisatie. “Dat maakte de hele trip minder zwaar. Ik heb zeker niet zo hard afgezien als in 2013 en had voldoende tijd om eens rustig te eten of te zwemmen. Omdat mijn achtervolger de verkeerde weg nam, steeg mijn voorsprong plots snel. Het bleef uiteraard wel oppassen voor mechanische pech, maar daarvan bleef ik gespaard.”

Tijdens zijn drie deelnames aan The Sun Trip deed Van Hulle beroep op zijn zelf ontworpen Solarwind, een speciaal voor e-bikes ontwikkelde opbergtrailer die is uitgerust met zonnecellen. Zonne-energie wordt tijdens het rijden opgeslagen in de batterij en houdt deze op peil. Voor het ontwerp van de Solarwind ontving Van Hulle in 2011 de Eco Design Award.