Doorzoek volledige site
23 augustus 2018

Geslaagd compromis met creatief contrast

Illustratie | © Vandersanden
Illustratie | © Vandersanden
Illustratie | © Vandersanden

“Heel wat van mijn voorvaders hebben hier in Dudzele een bouwkundig spoor achtergelaten, hoewel ze geen architect waren. Dat wilde ik ook: hier mijn stempel drukken. Liefst met een eigenzinnig project.” Architect Pascal Monballiu stelt een opvallend nieuwbouwproject voor, waarbij gebruik werd gemaakt voor steenstrips op E-Board van Vandersanden.

Onroerend erfgoed

“Toeval of niet, elke keer ik een pand koop, staat het op de lijst van het onroerend erfgoed”, duidt de architect. “Zo ook bij dit hoekhuis, een voormalige herberg. Ik wilde de gevel vervangen door een eigentijds exemplaar. Ik had een gedurfd ontwerp klaar met ongewone vormen. Er zouden zes appartementen komen op die hoek. Maar dat plan heb ik dus moeten opbergen.”

 

Pittig contrast

Pascal bleef niet bij de pakken zitten en bedacht een compromis. “Links en rechts van het geklasseerde gebouw kwam telkens een nieuwe gezinswoning. Die gevels gaf ik een aparte, eigentijdse invulling. Dat lukte met E-Board, een flexibele oplossing van Vandersanden. Resultaat: een pittig contrast met de oude gevel van het geklasseerde gebouw. Dat pand krijgt trouwens een nieuwe bestemming. We maken er een zorgwoning van, daar is echt nood aan in deze buurt.”

 

Moeilijk te kopiëren

Zelfs met het oude gebouw ertussen komen de nieuwe gevels knap tot hun recht. “Ze zijn allesbehalve alledaags. Dat was ook de bedoeling. Het gevelbeeld mocht niet zomaar te kopiëren zijn. Er zitten dan ook speciale elementen in. Zo lopen de stenen verticaal. Dat zie je niet vaak in deze regio. En komt het toch voor, dan is er met volle stenen gewerkt. Maar ik ging resoluut voor steenstrips op E-Board.”

 

Traantjes

Op die manier kon Pascal een uniek gevelbeeld creëren. “Het kleurenpalet binnen de steenstrips bij Vandersanden is enorm uitgebreid. Voor de gevels van de gezinswoningen combineerden we drie kleuren. We gingen voor lichte tinten, maar hier en daar zitten donkere stenen. In combinatie met het verticale aspect krijg je een speciaal effect. Net tranen of druppels.” 

 

Speelruimte

Ook op bouwtechnisch vlak gingen er dankzij E-Board deuren open. “Ik kon experimenteren met smalle stroken metselwerk. Die speelruimte heb ik niet als ik voor massiefbouw ga. De dak-uitbouw, waar je normaalgezien een zware constructie voor nodig hebt? Daarvoor had ik genoeg aan een lichte opbouw, een besparing van tijd en geld. Zet E-Board flexibel in en er is heel veel mogelijk.”

 

Zwevend terras

Ook het zwevend terras kwam er zonder logge frames. ”Een lichte metaalconstructie volstond om het hangend metselwerk te dragen. Ook kon ik de gevel mooi laten doorlopen. De dunne zuilen in de terrasgevel zijn eigenlijk metalen staanders, met een omkasting van panelen. Ze doen dienst als leuning en zorgen voor geborgenheid. Maar die slanke pijlers zijn ook een creatief element. Ze leverden al leuke complimentjes op.”  

 

Waterproof

Een gevel uit E-Board die correct is geplaatst, is volledig waterdicht. Een cruciale troef voor Pascal. “Hoe knap je project ook is, als de gevels niet waterdicht zijn heb je een probleem. Voor dit project gingen we voor het eerst aan de slag met E-Board. We wilden dan ook zeker zijn. Onze contactpersoon bij Vandersanden stelde ons gerust. Hij toonde aan dat de platen mooi in elkaar klikken dankzij een slim tand- en groefsysteem. Verlijm ze met PU-lijm en je bekomt één gesloten isolatieschil.”

 

Totaaloplossing

De gevels met baksteenafwerking zijn dan ook goed geïsoleerd. “Tegenwoordig kun je er niet omheen: een woning moet goed geïsoleerd zijn. Ons bureau treedt ook op als EPB-verslaggever, dus ik weet wat de eisen zijn. De isolerende laag van dit E-Board systeem is 12 cm dik. We kunnen gerust spreken van verantwoorde energetische woningen. Met E-Board combineer ik een hoge isolatiewaarde met een eigentijdse baksteenafwerking.”

 

Tijdswinst

En de plaatsing? “E-Board plaatsen gaat een stuk sneller dan klassiek (verticaal) metselwerk. “De aannemer maakt lijm aan in plaats van mortel. Hij hoeft ook geen systemen te plaatsen, het funderingssysteem is licht en er is geen ophangsysteem nodig. De aannemer die voor mij het E-Board systeem plaatste, legt normaal gezien vloeren. Maar de klus ging vlot. Alsof hij in een douche tegels aan het plaatsen was.”

 

Gemotiveerd

Missie geslaagd dus? “Zeker! Mijn contactpersoon bij Vandersanden heeft me goed ondersteund, al van bij het prille begin. Elk aspect is vooraf goed doordacht. Dat motiveerde mij om het project met E-Board aan te durven. Je moet weten, tot nu toe werkten wij altijd met een open spouw. Maar dit systeem heeft geen spouw. Toch is het waterdicht en isoleert het prima. Daar ben ik nu ook van overtuigd.”  

 

Indrukwekkend gamma

Klanten die op zoek zijn naar een passende gevelafwerking krijgen van Pascal de raad om de website van Vandersanden te bezoeken. “Daar vind je een enorm aanbod aan kleuren en afwerkingen in één handig overzicht. Een indrukwekkend palet om uit te kiezen. Ze kunnen er meteen een staalkaart aanvragen. Dan volgt er vaak een bezoek aan een van de toonzalen voor advies en extra inspiratie.”

 

Compact

Zal de architect in de toekomst nog voor E-Board kiezen? “Vast wel. De praktische voordelen, de talrijke mogelijkheden en de hoge isolatiewaarde maken het verschil. Het systeem laat je ook toe om compact te werken en de muurdikte te reduceren. Voor dit project was dat een belangrijk pluspunt”, aldus Pascal.

Meer weten over het E-Board systeem? Je leest er alles over op www.esoleren.beOntdek de afwerkingsmogelijkheden, bekijk projecten, en vraag je gratis esolatiegids aan.

GERELATEERDE DOSSIERS