Doorzoek volledige site
31 augustus 2018 | LIESBETH VERHULST

Belgische architecten scoren op Architizer A+ Awards met speciale vermelding én finaleplaats

Illustratie | Studio Farris / Koen Van Damme

Architizer heeft de winnaars bekendgemaakt van de zesde Architizer A+ Awards. Geen Belgische bureaus bij de winnaars, maar wel een ‘special mention’ voor Studio Farris en het project Stable. Archiles Architecten deelt een finaleplaats met ebtca architecten voor CC De Factorij.

De A+ Awards bekronen de beste architectuur, ruimtes en producten van over de hele wereld. Onder de winnaars dit jaar zijn onder meer Heatherwick Studios, BIG en Zaha Hadid Architects. De A+ Awards kregen dit jaar meer dan 5.000 inzendingen uit meer dan 100 landen. Bekijk hier de lijst met alle winnaars.

Het Belgische Studio Farris kreeg een speciale vermelding voor het project Stable in de categorie ‘Concepts-Plus Architecture+Renovation’. Stable omvat de verbouwing van een kleine schuur tot kantoor met vergaderzaal, bibliotheek, bureau en rustplaats/eethoek. De originele façade werd gerestaureerd en functionele nieuwe openingen gecreëerd. Een nieuw volume met dezelfde vorm als het originele gebouw werd in het bestaande volume ingebracht. In plaats van een extra etage toe te voegen, wat de perceptie van de gehele ruimte zou veranderen, werd er een autonoom object in de ruimte geplaatst dat verwijst naar de oorspronkelijke boerderij en het landelijke gebied.

CC De Factorij in Zaventem schopte het tot finalist van de A+ Awards in de categorie ‘Cultural-Hall/Theatre’. Het sprekende cultuurcentrum met bibliotheek gaat op het eerste gezicht schuil tussen de rijwoningen in hartje Zaventem. Eens je de site betreedt, ontplooit het gebouw zich op een langgerekt terrein over twee bouwlagen. De centrale inkom, receptie, bar, cafetaria en foyer grenzen aan elkaar. Een schelpvormige theaterzaal biedt plaats aan 800 toeschouwers.