Doorzoek volledige site
05 september 2018

‘Innovatieve keerklep maakt efficiënte controle en vervanging mogelijk’

Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi

Apparaten die zijn aangesloten op de drinkwaterinstallatie en het drinkwater een behandeling laten ondergaan, moeten verplicht worden voorzien van een terugstroombeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan brandslanghaspels, industriële apparaten, koffieautomaten, vaatwasmachines en vulinstallaties voor de CV. De zogenaamde keerkleppen moeten ervoor zorgen dat ‘vervuild’ water niet terug kan stromen naar de drinkwaterinstallatie, waarmee de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater wordt geborgd.

Brandslangen aansluiten op het drinkwaternet mag tegenwoordig alleen nog maar middels een EA keerklep, en niet meer met een BA terugstroombeveiliger. Dit maakt de installatie een pak minder complex, omdat men nu geen aparte afvoer voor de terugstroombeveiliger moet voorzien.

De keerkleppen moeten wel jaarlijks aan een verplichte controle worden onderworpen. Met een traditionele keerklep kan dit heel wat tijd en kosten vergen. “Tijdens de verplichte keuring wordt niet alleen gecontroleerd of het juiste type keerklep op de juiste plek wordt toegepast, maar ook of deze keerkleppen op de juiste wijze gemonteerd zijn”, weet Marc Heusinkveld, Product Manager bij Caleffi International. “Bovendien wordt standaard een druktest uitgevoerd, om terugheveling van water richting de drinkwaterinstallatie uit te sluiten.”

Om deze test mogelijk te maken, dient de betreffende waterleiding (deels) te worden afgesloten, vertelt hij, waarna een drukverschil over de keerklep tot stand wordt gebracht. “Indien blijkt dat de keerklep onvoldoende lekdicht is, is vervanging noodzakelijk. Een lastige klus, omdat de keerklep in dat geval uit de leiding gehaald moet worden. Zodra de keerklep is vervangen en het water weer op de leiding staat, moet de volledige leiding bovendien worden ontlucht, om te voorkomen dat aangesloten apparaten in storing vallen. Een omvangrijk karwei, dat volgens ons sneller en efficiënter moest kunnen.”

 

Innovatieve keerklep met geïntegreerde afsluiter

“Met onze nieuwe, innovatieve keerklep hoeven de keerkleppen in drinkwaterinstallaties nog maar één keer met alle toeters en bellen vervangen te worden”, vertelt Heusinkveld. “Daarna is aftappen, opnieuw vullen en ontluchten van de drinkwaterleidingen niet meer nodig. Bij onze oplossing wordt de keerklep namelijk in het gat van de afsluiter geplaatst.” In open positie vervult de keerklep altijd zijn standaardfunctie, vertelt hij. “Echter wanneer de afsluiter wordt gesloten, dan wordt automatisch ook de keerklep ingeblokt. Een speciaal kanaal maakt hierbij een snelle en eenvoudige controle van de keerklep mogelijk. Ook in gesloten functie.”

Functioneert de keerklep naar behoren, dan kan de afsluiter eenvoudig weer worden opengezet. Het simpel liften en 180˚ draaien van de hendel is hiervoor voldoende. Heusinkveld: “Keerkleppen die vervangen moeten worden, kunnen eenvoudig worden uitgewisseld. Zonder dat aanvullende acties nodig zijn. Hiermee wordt aanzienlijk op tijd én overlast bespaard. Bovendien is – dankzij de compacte vormgeving – een zeer korte inbouwlengte van minimaal 81 mm en maximaal 99 mm - slechts minimale installatieruimte nodig. Dat maakt onze keerklep uniek in de markt.”

Voor installaties waarvan de keerklep verplicht verzekerd moet zijn, is in de hendel een speciale voorziening opgenomen.

 

100% loodvrij

De nieuwe EA-keerkleppen van Caleffi zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. “De keerkleppen zijn vervaardigd uit een speciale, ECOBRASS® (CW724R) messing, dat volgens ons de legering van de toekomst is”, vertelt Heusinkveld. “ECOBRASS is namelijk niet alleen loodvrij, maar ook uitstekend thermisch ontspannen en ontzinkings- en corrosiebestendig. Daarnaast is ECOBRASS 100% recycleerbaar. Dit bespaart niet alleen ruw materiaal, maar ook energie. Alle keerkleppen zijn bovendien voorzien van een KIWA-keurmerk.”

Om installateurs te ondersteunen bij de montage en controle heeft Caleffi diverse ondersteuningsvideo’s op YouTube geplaatst (Caleffi VideoProjects). “Daarnaast organiseren we regelmatig trainingen in onze Caleffi Academy of in company bij onze installateurs.”

GERELATEERDE DOSSIERS