Doorzoek volledige site
10 oktober 2018

Muresko CoolProtect: voor optimale zonnereflectie bij donkere kleuren op Capatect-gevelisolatiesystemen

Het overzicht van de Capatect -afwerkmogelijkheden in functie van o.a. TSR -en helderheidswaarde. Illustratie | © Caparol
Temperatuurmeting van sierpleister K20 in kleur Granit 5 (HHW 6) geschilderd met 4 type gevelverven waaronder Muresko CoolProtect. Illustratie | © Caparol

Muresko CoolProtect van Caparol is een gevelverf op siliconenharsbasis, die de thermische opwarming van het geveloppervlak vermindert. Deze eigenschap komt van pas wanneer donkere kleuren toegepast worden op geïsoleerde ondergronden zoals ETICS en cellenbeton. De bijzondere samenstelling van de pigmenten leidt bij inwerking van de zonnestralen tot een geringe opwarming, die naast een deel van het zichtbare zonlicht ook een groot aandeel van het Nabij InfraRood -bereik (NIR) reflecteert.

Naast de helderheidswaarde (HHW), is het criterium ‘TSR’ van belang bij dit type gevelverf. TSR staat voor ‘Total Solar Reflectance’. Het is een maat voor de totale zonnereflectie van zichtbare zonnestralen, alsook infrarood straling en ultraviolet licht.

In het algemeen kunnen ETICS standaard afgewerkt worden met kleuren tot HHW 20. Dit is binnen Capatect van toepassing voor de systemen Capatect Basic Pro, Peri-M en Natur+.

Voor afwerkingen in een kleur lager dan deze grenswaarde dienen voorzorgen genomen te worden om te weerstaan aan de verhoogde thermische spanningen ten gevolge van de grotere opwarming.

Capatect Carbon met de carbonvezelversterkte wapeningsmortel Carbonspachtel geeft u de mogelijkheid om afwerkingen toe te passen tot een HHW 10 op voorwaarde dat de afwerkpleister CT AmphiSilan of Thermosan Fassadenputz, in korrelgrootte ≥ K15, overschilderd wordt met Muresko CoolProtect met in een kleur met TSR -waarde ≥ 25.

Capatect Carbon Dark biedt de mogelijkheid kleuren toe te passen met een HHW kleiner dan 10 indien de TSR-waarde ≥ 25.