Doorzoek volledige site
12 september 2018

Studieruimtes en fuifzaal worden met elkaar verzoend in Brugs project

Illustratie | © CDM
Illustratie | © CDM
Illustratie | © CDM

Het ‘Vrijzinnig Huis’ is een verfrissende verbouwing van een oud politiekantoor in de Hauwerstraat, gelegen aan het Beursplein te Brugge. Architect van de stad Brugge Ramona Nicolaescu stond in voor het ontwerp. Met dit project is meteen het startschot gegeven van de herwaardering van deze buurt. Een hoog performante zwevende vloer in de feestzaal, type Stravifloor Prefab, zorgt ervoor dat de feestzaal akoestisch volledig ontkoppeld wordt.

Het Vrijzinnig Huis is ook een studentenhuis met polyvalente zaal, waar verenigingen van studenten kunnen komen vergaderen maar tegelijk ook in alle stilte studeren. Op de -1 is dan weer een fuifzaal voorzien voor de studenten (capaciteit ca 200 pers).

 

Doos-in-de-doos

Teneinde de stilte te verzoenen met het fuiven was het noodzakelijk om een akoestisch volledig ontkoppelde structuur te voorzien voor de feestzaal, een zgn “doos-in-de-doos”. Het akoestisch bureau van Tractebel – Technum heeft daartoe een hoogperformante zwevende vloer in gewapend beton geëist, soepel opgelegd op diskrete rubberpads.

De zware wanden staan deels bovenop de zwevende vloer, waardoor onder die locaties extra rubberpads zijn aangebracht teneinde overal ongeveer dezelfde zakking te bekomen. De zware wanden die niet op de zwevende vloer werden gezet, zijn onderaan akoestisch ontkoppeld via trillingsdempende stroken in polyurethaanschuim van 12mm dik zodat de afveerfrequentie ca 20Hz bedraagt.

Op die manier is de transmissie van structuurgeluiden naar de rest van het gebouw sterk gereduceerd. Er is ook een verlaagd plafond voorzien in verzwaard gipskarton dat elastisch opgehangen is aan akoestische plafondbeugels met een afvering van max 20Hz, teneinde de “doos-in-de-doos” compleet te maken.      

Het zwevende vloersysteem is van het type Stravifloor Prefab waarbij alles prefab wordt gemaakt in de fabriek (dit wil zeggen: een verloren bekistingsplaat waaronder rubberpads (met een bepaalde overdikte) zijn verkleefd samen met absorptiewol), en zodanig ontworpen dat het geheel afgeveerd is bij maximaal 20Hz.

 

Onregelmatige ondervloer

Doordat het om een verbouwing gaat, werd de bestaande chape volledig weggebroken, waardoor echter een bijzonder onregelmatige ondervloer werd gecreëerd, met plaatselijke hoogteverschillen tot soms 5cm. Tijdens de installatie van het Stravifloor Prefab systeem diende men daarom op sommige plaatsen met stijve uitvulplaatjes onder de rubberpads te werken, zodat elke plaat op zich stabiel kon worden opgesteld; maar door het feit dat de rubberpads klein zijn in oppervlak (nl 50x50mm²), en hun onderlinge tussenafstanden relatief groot (typisch ca 0,6m x 0,6m), bleef de uitvullingsinterventie toch vrij beperkt.

Door de grote dikte van de verloren bekistingsplaat (nl 18mm), konden ook hier enkele mm verschil worden opgenomen zonder problemen. Dankzij de prefab aanpak kon het zwevende vloersysteem in circa 2 werkdagen worden geplaatst, klaar om er gewapend beton op aan te brengen.

GERELATEERDE DOSSIERS