Doorzoek volledige site
26 mei 2011 | HP

Stéphane Beel ontwerpt woonsilo’s en werktoren op Kanaalsite (3)

Op de Kanaalsite te Wijnegem zullen verschillende architectenbureaus gebouwen omvormen tot kwaliteitsvolle woon- en werkplekken. In deze aflevering nemen we u mee naar de oude silogebouwen die door Stéphane Beel architecten worden aangepakt.

Op de Kanaalsite te Wijnegem zullen verschillende architectenbureaus gebouwen omvormen tot kwaliteitsvolle woon- en werkplekken. In deze aflevering nemen we u mee naar de oude silogebouwen die door Stéphane Beel architecten worden aangepakt.


 


Op de Kanaalsite, die we u in dit artikel hebben voorgesteld, nemen ook Beel Architecten diverse gebouwen onder handen. Zo zullen zij de Silo’s een nieuw leven inblazen en ontwerpen ze er een torengebouw voor kantoren.



Krachtlijnen van het nieuwe Silo-woon-gebouw

De hervorming van het bestaande Silogebouw is een delicate opdracht. Enerzijds moeten de massieve silo's behouden blijven als een baken in de omgeving. Anderzijds moeten de nieuwe ingrepen beantwoorden aan de hedendaagse eisen van licht en zicht, comfort en veiligheid.

De krachtlijnen van het ontwerp zijn het behoud van de tussenruimte en de massiviteit van de grijze silo’s, het gebruik van één verticale circulatie voor alle nieuwe wooneenheden, het richten van de woningen naar het Albertkanaal, het het behoud van de bestaande structuur


Van de twee centrale cilinders neemt de architect over een hoogte van 31 en 28 meter een deel weg en vervangt het door een nieuw transparant, vierkant volume. De zes andere silo's blijven volledig behouden en krijgen kleine openingen die een structurele logica volgen en die specifieke panorama's omkaderen.




Schema van het uitgangsconcept

 

Door deze ingreep ontstaan wooneenheden met telkens drie cirkelvormige besloten ruimtes en één vierkante open ruimte. Deze openheid maakt de vierkante ruimte, centraal gelegen in de woning, geschikt als leefruimte en/of keuken.

De bestaande witte silo's worden vervangen door een nieuw volume dat op boven op Karnak wordt gebouwd waardoor deze ruimte bewaard blijft en men dezelfde fundering kan gebruiken. Het nieuwe volume wordt bekleed in wit/blank hout dat helder contrasteert met de bestaande grijze silo's. De beglazing is in zilver/witkleurig zonwerend glas in lichtgekleurd houten schrijnwerk.


    

 

De silo's van Stéphane Beel bieden de uitzonderlijke ervaring om te leven in ronde ruimtes. De woonkwaliteit wordt er gecreëerd door de combinatie met de nieuwe transparante blokken. Het wonen op grote hoogte met fenomenale vergezichten op de omgeving geeft de woonbeleving een extra dimensie.

Vanaf de 3de verdieping komen er per niveau 2 appartementen die bestaan uit 3 cirkels (8 m doorsnede) en een vierkant (8 x 8 m). Op de 9de en de 10de verdieping komt er telkens één appartement met 6 ronde en 2 vierkante ruimtes (totale oppervlakte 416 m²).

 


Een heel nieuw volume

De bestaande witte silo's worden in hun geheel vervangen door een nieuw volume. Dat komt bovenop de imposante zuilenzaal Karnak die als fundering blijft fungeren en daardoor intact bewaard blijft. Het nieuwe volume wordt bekleed in wit/blank hout dat helder contrasteert met de bestaande grijze silo's. De beglazing is in zilver/witkleurig zonwerend glas in lichtgekleurd houten schrijnwerk.


 

Vanaf de 3de verdieping worden per 2 niveaus telkens 3 appartementen gecombineerd. Zo ontstaan appartementen inT-vorm (194 m²), appartementen in S-vorm (227 m²) en duplexappartementen (239 m²).

 

    

Appartementen in S-vorm en T-vorm

 





Massiviteit en transparantie: een werkttoren

Naast de verbouwing van silo’s tot woongebouw, ontwerp Stéphane Beel op de Kanaalsite tevens een torengebouw. Deze toren van zo’n 30 meter hoog biedt als landmark een tegengewicht aan de silo's en fungeert als een eindpunt van de site. Het is een polyvalent gebouw dat ruimte biedt voor showrooms, galerijen en werkplekken.


 


Het nieuwe gebouw vormt zowel functioneel als visueel een ijkpunt voor de Kanaalsite. De toren wordt gelezen als een robuust volume in wit beton met scherp afgelijnde contouren. De openingen in de Toren geven het massieve gebouw een bijzondere transparantie. Door subtiele variaties en verschuivingen accentueren de openingen het gevelvlak en versterken ze het volume. De geveltekening wordt benadrukt door het dieper gelegen slank metalen schrijnwerk, ingevuld met opake glazen panelen.