Doorzoek volledige site
25 september 2018

Nieuwe linoleumcollecties van Forbo zijn CO2-neutraal

Illustratie | © Forbo Flooring

Marmoleum wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waarvan de meeste als eenjarige gewassen worden geoogst. Vlasplanten (die voor plantaardige lijnzaadolie zorgen), jute (voor de geperforeerde onderlaag waarop linoleum wordt gekalanderd) en houtmeel uit het restmateriaal van commerciële bosbouw nemen tijdens hun levensduur CO2 op. Deze CO2-absorberende planten en bomen worden vervolgens gebruikt voor de productie van linoleum.

Linoleum produceren is een kunst: natuurlijke grondstoffen worden gemengd en krijgen vervolgens de tijd om te drogen en rijpen voor de volgende productiefase. In de vijf weken die nodig zijn om linoleum te maken, is tijd een belangrijke factor. De gebruikte energie wordt voornamelijk ingezet bij twee processen: voor het kalanderen en om de kachels te verhitten die het drogen van de linoleumplaat reguleren. Zowel de linoleumfabriek in Assendelft als die in Kirkcaldy zijn moderne productievestigingen die draaien op groene elektriciteit.

De hele levenscyclus van linoleum wordt vastgelegd in een milieuproductverklaring of Environmental Product Declaration (EPD), die wordt geverifieerd door een onafhankelijke derde partij. De milieuproductverklaring voor Marmoleum, de bekende merknaam van Forbo’s linoleum, toont aan dat meer CO2 wordt opgenomen dan de hoeveelheid CO2 die tijdens het productieproces ontstaat. Marmoleum is dus een CO2-neutraal product.

Dankzij het klimaatakkoord van Parijs (2015) bundelen landen uit heel de wereld hun krachten om klimaatverandering tegen te gaan. Het programma start in 2020 en zou na verloop van tijd moeten resulteren in een meetbare vermindering van de CO2-uitstoot in de deelnemende landen. Het gebruik van Marmoleum als een product voor interieurafwerking helpt bij het verwezenlijken van de ambitie om de CO2-uitstoot in onze omgeving te verlagen. Dit werd erkend door internationale certificeringssystemen voor duurzame bouwnormen zoals de LEED en BREEAM, die beiden de voordelen van linoleum erkennen.

Forbo’s duurzaamheidsbeleid richt zich op circulariteit en gezonde gebouwen. Het feit dat Marmoleum CO2-neutraal is, is een enorme prestatie in onze poging om een betere omgeving te creëren.

GERELATEERDE DOSSIERS