Doorzoek volledige site
27 september 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Bouw van Stefano Boeri Architetti’s gouden kubus begonnen in Tirana

Illustratie | Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Stefano Boeri Architetti

In de Albanese hoofdstad Tirana is de bouw van Stefano Boeri Architetti’s Blloku Cube gestart. Blloku Cube is een gebouw voor gemengd gebruik en telt zeven verdiepingen. De gevel is een complexe constructie die bestaat uit driedimensionale aluminium driehoeken die dienst zullen doen als zonneschermen voor de glazen wanden.

Het gebouw heeft zijn naam te danken aan zijn vorm en de buurt in Tirana waar het gebouwd wordt. Het is een kubusvorm met een vierkante gelijkvloers van zo’n 30 meter op 30. De eerste twee verdiepingen van het 1116 m² gebouw worden een shoppingcenter met daarboven vijf verdiepingen kantoorruimte. Op het dak komt een daktuinrestaurant.

De op maat gemaakte gevel komt zowel voor alle verdiepingen met kantoorruimtes als voor de hoogste verdieping van de handelsruimte. Op de renderings zien we hoe de driehoeken een hele reeks van gouden schakeringen aannemen door lichtreflectie vanuit verschillende hoeken.

“Het resulterende effect is een levendige en iriserende oppervlakte, een patroon van aluminium driehoeken die spelen met de reflectie van het zonlicht om zo verschillende kleurennuances te creëren”, aldus Stefano Boeri in Dezeen Magazine.

Het gebouw is een van de vele grote architectuurprojecten die in Tirana aan de gang zijn. Zo heeft BIG voor de stad een theatergebouw ontworpen in de vorm van een vlinderdas, terwijl MVRDV van plan is om het piramidevormige monument om te vormen tot een onderwijscentrum voor technologie. Tot slot werkt Stefano Boeri Architetti ook nog aan drie nieuwe scholen voor de Albanese hoofdstad. De scholen zullen 24u per dag open zijn om zo ook dienst te doen als gemeenschapscentrum.