Doorzoek volledige site
04 oktober 2018

Een vuiltje aan de lucht in school- en kantoorgebouwen?

Illustratie | © Duco
Illustratie | © Duco
Illustratie | © Duco

De indoor generatie, zo kun je onszelf omschrijven. Het merendeel van de tijd brengen we binnenshuis door en dat in gebouwen die vaak zodanig goed geïsoleerd zijn dat ons lichaam frisse lucht en daglicht mist. Daarenboven zijn ook heel wat school- en kantoorgebouwen ongezond door de hoge graad aan vocht en schimmel. Er is met andere woorden wel degelijk een vuiltje aan de lucht. Een combinatie van doekzonwering, nachtventilatie en basisventilatie van ventilatie- en zonweringspecialist Duco kan soelaas bieden.

Zo’n 90 % van de tijd brengen we binnen door. Buitenkomen doen we vaak enkel nog om ons te verplaatsen van onze woning naar ons werk, de (sport)school … Daarom is het belangrijk om na te denken hoe we ons binnenklimaat kunnen verbeteren, want dat heeft een rechtstreekse invloed op het welzijn.

 

A healthy school

Slechte luchtkwaliteit brengt heel wat negatieve gevolgen met zich mee voor ons welzijn. Er heerst een sick building syndrome in heel wat Belgische scholen: hoge CO2-concentraties zorgen naast concentratiestoornissen voor heel wat andere klachten. Een school schreeuwt om een aangename leeromgeving om beter te kunnen studeren.  

 

Zieke kantoorgebouwen

Heel wat kantoorgebouwen hebben een ondermaats binnenklimaat. Kantoorlucht is soms zo vervuild dat niet alleen de gebouwen ziek worden, maar ook de mensen erin. De gevolgen van een te hoge concentratie CO2 door onvoldoende ventilatie of complexe luchttoevoerkanalen laten zich al snel raden. Hoofdpijn, vermoeidheid, oogirritaties … zijn maar enkele van de klachten. In een studie van de Universiteit van Harvard toonden wetenschappers aan dat lucht vol  CO2 de prestaties van de proefpersonen ondermijnde: vooruit plannen en beslissingen maken gingen moeizaam. Dat bewezen ze door de luchtkwaliteit te manipuleren zonder dat hun proefpersonen hiervan op de hoogte waren.

 

De totaaloplossing

Ventilatiespecialist Duco ontwikkelde een doordachte oplossing op het vlak van natuurlijke ventilatie- en zonweringsystemen. Hierbij vormt de mens het centrale uitgangspunt. Een doordachte combinatie van basisventilatie, nachtventilatie en buitenzonwering zorgt voor een optimale luchtkwaliteit.

Om te beginnen staat basisventilatie garant voor de toevoer van gezonde, verse lucht via de gevel. Daarnaast zorgt intensieve nachtventilatie op een natuurlijke manier voor de afkoeling van een school- of kantoorgebouw door gebruik te maken van grote debieten. Als laatste gaat doekzonwering de opwarming van het gebouw tegen. Zonwering houdt niet alleen de zonnehitte buiten, maar behoudt ook het zicht naar buiten en laat de koellast dalen tot 63 %.

Het belang van voldoende frisse lucht en licht valt niet te onderschatten. Een gezond en comfortabel binnenklimaat is een basisrecht, dat zowel het geestelijk als lichamelijk welzijn van de gebruiker ten goede komt. 

Bekijk ook de video over Duco at work op YouTube.

GERELATEERDE DOSSIERS