Doorzoek volledige site
18 oktober 2018

De kerk van de wederopstanding: een klein klankwonder

Illustratie | © Sonogamma
Illustratie | © Sonogamma

De kerk van de Wederopstanding (Anastasis), in de nieuwe wijk Morinais in Saint-Jacques-de-la-Lande, is de eerste kerk gebouwd in de eenentwintigste eeuw in Bretagne. Deze architecturale parel is een creatie van de beroemde Portugese architect Alvaro Siza.

Zijn sculpturale, minimalistische en hedendaagse stijl, die in strijd lijkt te zijn met de traditionele opvatting van religieuze architectuur, drukt een stempel op het Bretonse landschap.

Het gebouw opgetrokken uit wit architectonisch beton, is twaalf meter hoog en heeft twee niveaus. De benedenverdieping omvat een keuken en moduleerbare parochieruimtes gericht op het buurtleven. De gebedsruimte op de eerste verdieping met zijn blinde muren heeft een sobere en verfijnde stijl en biedt plaats aan zo’n 150-tal gelovigen die er in alle rust kunnen bijeenkomen onder een zacht zenitaal licht.

 

Microporeuze marmerzandpleister

De gebogen muren van de gebedsruimte en de plafonds van de ontspanningsruimtes zijn bekleed met de microporeuze BASWA Phon marmerzandpleister, een oneindig fijn, ambachtelijk akoestisch pleisterwerk dat perfect aansluit bij de architectuur van de kerk.

De duurzaamheid van de akoestische prestaties, de gelijkmatige en geleidelijke veroudering in de loop der tijd en het onderhoudsgemak zijn een garantie voor kwaliteit en comfort op lange termijn.

De nauwgezetheid en knowhow van de BASWA Phon-technologie dragen zo bij tot het creëren van de rustgevende sereniteit van deze unieke locatie.