Doorzoek volledige site
19 oktober 2018

Wit beton: een passionele of rationele keuze.

Illustratie | © Aalborg Portland

Heel wat gerenommeerde architecten in binnen- en buitenland maken gebruik van wit beton. Gebouwen in wit beton vallen immers meer op en hebben een lumineuze uitstraling. “De kleurechtheid blijft. Ook na jaren kun je in dezelfde kleur bijbouwen”, zegt Yves Terneu van Aalborg Portland white cement.

Wit beton zit internationaal in de lift in de architectuur, en de populariteit ervan zal zelfs nog toenemen, aldus Terneu: “Het is bekend dat gebouwen in wit beton gemakkelijker verkopen. De uitstraling en de lichtkracht van een wit gebouw zijn enorm. Wit beton is goedkoper dan schilderen, en is egaler dan grijs beton of beton met kleurstof. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend en het is bovendien zeer eenvoudig te reinigen."

"De keuze voor wit beton is dan ook een architecturale, en een duurzame keuze. Wit beton bevordert overigens, door zijn reflecterende eigenschap, het thermisch comfort van woningen. Bovendien resulteert dit in de zomer in een gevoelige vermindering van ventilatie- en koelingverbruik voor de eigenaars, en dus in energiebesparing", zegt Terneu.

 

Puur wit

De chemie en de puurheid van het witte cement, en de superieure mechanische eigenschappen die kunnen worden bereikt in beton dankzij geavanceerde productietechnologieën, maken het materiaal bijzonder. Hierdoor is het mogelijk zeer dunne panelen en elementen te vervaardigen gebaseerd op Aalborg White, die toch een hoge sterkte en een uitmuntende duurzaamheid hebben. Dat zorgt voor compacte, sterk isolerende gevelelementen met een laag gewicht per vierkante meter en een significante vermindering van de totale wanddikte.

Wit cement wordt beschouwd als een hoogwaardig en waardetoevoegend product, en het gebruik ervan varieert van toepassingen met esthetische eisen tot toepassingen met structurele eisen, zowel voor renovatie- (decoratie, reparaties en onderhoudswerkzaamheden) als voor nieuwbouwprojecten.

 

Prefab

In de toekomst zal men steeds hoger gaan bouwen. Gezien de vaak geringe beschikbare ruimte op de werf is prefab een ideale oplossing om sneller te gaan bouwen.

GERELATEERDE DOSSIERS