Doorzoek volledige site
09 juli 2011

De Hessenberg (awg) laureaat van derde Architectuurprijs Nijmegen

Voor de derde keer reikte Architectuur Centrum Nijmegen zijn prijs uit. De winnaar is ditmaal De Hessenberg, een samenwerking tussen awg architecten, MTD landschapsarchitecten, Biq stadsontwerp en Saarberg Van der Scheer en partners. De jury loofde dit project en omschreef het als rigoreus, streng en toch ingetogen.

Voor de derde keer reikte Architectuur Centrum Nijmegen zijn prijs uit. De winnaar is ditmaal De Hessenberg, een samenwerking tussen awg architecten, MTD landschapsarchitecten, Biq stadsontwerp en Saarberg Van der Scheer en partners. De jury loofde dit project en omschreef het als rigoreus, streng en toch ingetogen. De Hessenberg, foto: Stefan Müller

 

Het doel van de Architectuurprijs Nijmegen, georganiseerd in opdracht van de stad, is kwalitatieve architectuur binnen haar grenzen te stimuleren. Dit jaar was de Nijmeegse jury unaniem. De Hessenberg, een project ontwikkeld in opdracht van ontwikkelingscombinatie Hessenberg vof, die bestaat uit Heijmans Vastgoed en Hendriks Bouw en Ontwikkeling, leverde een sterk statement op dat zich in het stadssilhouet manifesteert.

Awg architecten en MTD landschapsarchitecten verzorgden het stedenbouwkundig plan alsook de inrichting van de buitenruimte. Biq stadsontwerp en AWG architecten i.s.m. Saarberg Van der Scheer en Partners namen de architectuur voor hun rekening. Het project resulteerde in een gebouw waarvan de architectuur ondergeschikt is aan het belang van de stedelijke structuur. Net dat is de kracht van dit plan.
Verder bleek de vakjury ook zeer onder de indruk van de bijzondere bijdrage aan de kwalitatieve verhoging van het binnenstedelijke woon- en leefklimaat. Het complex bevat een neutraliteit die het geheel een zekere tijdloosheid schenkt. Kenmerkend voor De Hessenberg zijn de verschillende architectuurtalen die het bevat. Hiermee speelt het project in op karakteristieken die Nijmegen, zowel als monumentenstad en wederopbouwstad, zo herkenbaar maken.De Hessenberg, foto: Stefan Müller

 

Voor twee andere uitblinkers had de vakjury nog een eervolle vermelding in petto. Zo blonk het project Stal, een woonwerkpand ontworpen door Flow architecten, uit door de beheerste vakbekwaamheid van de architect.
Kinderdagverblijf De Tweeling viel dan weer op door de boeiende integratie van jong en oud. Het ontwerp van Virtus bleek een goed voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen opdrachtgever en architect. De Nijmegense bevolking kon dit wel smaken en beloonde De Tweeling met de Publieksprijs.

De twintig ingezonden projecten voor de Architectuurprijs Nijmegen zijn gebundeld in een brochure. Deze is te verkrijgen in het Architectuur Centrum Nijmegen. Bovendien kan je daar de projecten nog bezichtigen tot 17 juli.De Hessenberg, foto: Stefan Müller