Doorzoek volledige site
23 oktober 2018

Daglicht in school volgens Passief Bouwen concept

Illustratie | Techcomlight
Illustratie | Techcomlight
Illustratie | Techcomlight
Illustratie | Techcomlight
Illustratie | Techcomlight
Illustratie | Techcomlight

Veel scholen streven naar een fijne en gezonde leefomgeving voor hun leerlingen. Dat wil zeggen, een schoolgebouw met een goed binnenmilieu met energiebesparende middelen die een steentje bijdragen aan het milieu. Deze energiebesparende middelen, zoals Solatubes, zorgen tevens voor een lagere energierekening voor de school.

De praktijk

Een goed voorbeeld hiervan is ABC-school De Zonneparel uit Amersfoort. De gemeente Amersfoort in Nederland heeft op het gebied van duurzaamheid en klimaat hoge eisen en ambities neergelegd bij de school.

Om te voldoen aan de strenge eisen van het Passief Bouwen concept moet de school luchtdicht gebouwd worden. Om op het gebied van energie uitstekend te scoren moet optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding.

 

Oplossing

In de gymzaal van de school is drie keer de Solatube 750DS met daglichtdimmer geïnstalleerd. De dimmer is in dit geval wenselijk, omdat de gymzaal ook fungeert als podium. In het kinderdagverblijf is vijf keer de Solatube 330DS ingebouwd.

De koepels van de Solatubes zijn gevestigd op het dakterras, vandaar dat er is gekozen voor polycarbonaat koepels. Deze zijn namelijk slagvaster dan de standaard koepels van arcylaat.

"De Solatubes dragen bij aan een gezonde en prettige leer-, werk-, sport- en ontspanningsomgeving", klinkt het bij de gemeente Amersfoort.

GERELATEERDE DOSSIERS