Doorzoek volledige site
25 oktober 2018

Licht en sterk bevestigingsprofiel biedt ongeremde architecturale vrijheid

Illustratie | © Renolit

Hout is dankzij zijn warme en natuurlijke uitstraling populair in de woningbouw. Ook bij strakke en moderne woningen zie je tegenwoordig steeds vaker hout opduiken. Een mooi voorbeeld hiervan is de eigen woning van architecte Lieze Vandael. De hoge ramen, strakke lijnen en de vele vides geven deze nieuwbouwwoning een exclusieve en moderne look. Maar de originele afwerking met hout en het naadloos in elkaar overlopend dak en gevel zijn toch wel dé absolute blikvanger. Een woning afdichten met hout is echter niet zo vanzelfsprekend. Want hout op zich is nooit volledig waterdicht. Met het RENOLIT ALKORSOLAR systeem opent RENOLIT een wereld aan mogelijkheden voor vernieuwende en creatieve toepassingen voor buitenafwerkingen. Mét een volledig waterdichte garantie.

Woning als visitekaartje

Strakke lijnen, maximale lichtinval en een unieke, opvallende vormgeving. Zo zag zelfstandig architecte Lieve Vandael haar eigen woning. Het architecturaal hoogstandje dat ze uiteindelijk ontwierp is zonder twijfel een visitekaartje om U tegen te zeggen. 

Door de talrijke vides en imposante raampartijen tot 9 meter hoog was een traditionele bouwmethode geen optie. Lieze Vandael vond voor haar ontwerp een alternatief in de hout massiefbouw, een bouwtechniek die volledig los staat van de traditionele houtskeletbouw. Massieve, met tand en groef op elkaar gestapelde balken vormen hier dan ook de dragende constructie. Deze bouwvorm creëert oneindig veel mogelijkheden en is bovendien ecologisch en duurzaam.

 

Strakke van de bouwstijl doortrekken

De architecte wou dat het strakke van de bouwstijl ook werd doorgetrokken in de buitenafwerking. Een dak en gevel in eenzelfde materiaal - bij voorkeur hout – én bovendien mooi naadloos in elkaar overlopend. Een uitdaging, want een dergelijk waterdichte aansluiting van dak aan gevel is niet gemakkelijk uit te voeren.

De keuze van de architecte voor de houtafwerking viel op thermowood Ayous, een duurzame, tropische houtsoort met een egale uitstraling. De gevel zelf werd traditioneel afgewerkt met thermowood. Voor het dak lag dit iets moeilijker. Een dak – en zeker een hellend dak – afdichten met hout vormt een té groot risico omdat hout nooit volledig waterdicht is. Voor een waterdicht dak en een perfecte dak- en gevelaansluiting moest Lieze Vandael op zoek naar een geschikte oplossing. 

 

Innovatief profiel 

De architecte vond een pasklare oplossing binnen het RENOLIT gamma: de RENOLIT ALKORPLAN afdichtingsbaan gecombineerd met de innovatieve RENOLIT ALKORSOLAR profielen als dragende structuur voor het hout. 

Eerst werd de architectenwoning voorzien van een standaard warm dak met volgende opbouw: een houten ondergrond, een dampscherm, 14 cm PUR isolatie en daarop een RENOLIT ALKORPLAN dakmembraan als afdichting. Deze pvc dakbaan heeft als grote troef dat ze volledig waterdicht is maar tóch dampopen, een belangrijk voordeel bij houtbouw.

Met het oog op de strakke naadloze aansluiting tussen dak en gevel werd ook de dakgoot afgedicht met pvc en volledig ingewerkt. De ALKORPLAN dakbaan zorgt zo voor een volledig waterdichte structuur onder de buitenafwerking. 

 

Waterdicht blijft waterdicht

Aan een waterdicht dak wordt best niet meer geraakt, ook niet voor het bevestigen van de buitenafwerking. En net daarin schuilt het geniale van het RENOLIT ALKORSOLAR systeem.

De pvc RENOLIT ALKORSOLAR bevestigingsprofielen worden namelijk met een warmeluchtlas homogeen met de mechanisch bevestigde dakbaan versmolten en voorzien van een aluminium versteviging. Dit vormt de dragende structuur waarop de buitenafwerking - in dit geval thermowood Ayous - bevestigd wordt. Resultaat: een 100% waterdicht houten dak.

Zoals de naam aangeeft werd het ultralichte RENOLIT ALKORSOLAR systeem aanvankelijk ontwikkeld om zonnepanelen op een veilige en vooral waterdichte manier op een dak te bevestigen. Dit innovatieve systeem wordt intussen meer en meer ingezet voor uiteenlopende creatieve en esthetische realisaties met een afwerking naar keuze. Hout, aluminium panelen, shingles of andere materialen kunnen op deze manier zorgen voor een stijlvolle en vooral unieke dak- en gevelafwerking. 
 

GERELATEERDE DOSSIERS