Doorzoek volledige site
30 oktober 2018

Grenslandhallensite wordt Park H

Park H is de nieuwe naam van de Hasseltse Grenslandhallensite, die op termijn omgetoverd zal worden tot een groen landschaps- en belevingspark, met onder meer een nieuwe expo-en evenementenruimte. abv+architecten zorgt voor het ontwerp, aannemingsbedrijf Mathieu Gijbels voert de werken uit. Met het gevarieerde en ruime aanbod van Ethias Arena, Ethias Theater, de nieuwe expo- en eventruimte Expo Hasselt, trampolinepark Jumpsquare, Club Versuz en Area V, restaurant Crudo en Plopsa Indoor Hasselt werpt Park H zich op als hét belevingscentrum van Limburg.

De evenementensite in Hasselt heeft sinds de overname van de Ethias Arena en het Congrestheater in 2012 door de nv Antwerps Sportpaleis een grondige transformatie ondergaan. Investeringen in nieuwe en renovaties van bestaande gebouwen zorgden, samen met het aantrekken van nieuwe partners en activiteiten, voor een uitgebreider belevingsaanbod.

In april 2018 werden de centrale hallen aangepakt door abv+architecten en het aannemingsbedrijf Mathieu Gijbels. Zij pasten de Esplanade en Hexagoon aan naar een nieuwe, polyvalent te gebruiken blackbox die, samen met de aanpalende Hal 4, Plaza en Passage, onder de noemer Expo Hasselt valt.

 

Park H, groen en kleurrijk

De Sportpaleis Group rust niet op zijn lauweren, maar heeft nog veel ambities die het samen met de vzw Grenslandhallen, nog altijd actief betrokken in de site, en de stad Hasselt wil ontwikkelen. Eén van die ambities is de omvorming op middelkorte termijn van de hele site naar een landschapspark, om de bezoekers een nog aangenamere ervaring te bezorgen.

“Nu de gebouwen zo goed als klaar zijn voor de komende decennia, is het tijd om ook de omgeving aan te pakken”, legt Tom Vandeput, voorzitter van de vzw Grenslandhallen, uit. “We dopen de site om naar “Park H”, omdat we die gaandeweg zullen ombouwen naar een sterk vergroend landschaps- en belevingspark. Een duidelijkere kanalisatie en signalisatie zullen de uniciteit van de site versterken. Ook zal een heel uitnodigend ‘stedelijk’ evenementenplein worden gecreëerd waar grote publieksactiviteiten plaats kunnen vinden. Bedoeling is dat dit plein tegelijk een ontmoetingsplek wordt waar jongeren afspreken en ouderen samenkomen. Zo willen we “Park H” heel uitdrukkelijk als belevingscentrum positioneren.”

 

Nieuwe expo-en evenementenruimte

Om aan de nieuwe noden van event- en beursorganisatoren te voldoen, drong een verregaande aanpassing en modernisering van de oudste halgedeeltes Esplanade en Hexagoon zich op. In samenwerking met abv+architecten uit Antwerpen besloot de nv Antwerps Sportpaleis/Sportpaleis Group om het centrale gedeelte van de Grenslandhallen aan te passen naar een nieuwe en polyvalent te gebruiken blackbox die onder de naam Expo Hasselt kleinere beurzen en events zal herbergen. De Ethias Arena blijft beschikbaar voor de organisatie van grote evenementen en beurzen.

Voor Expo Hasselt voorzag het aannemingsbedrijf Mathieu Gijbels uit Opglabbeek de voormalige Esplanade van een nieuwe dakconstructie met orthogonale structuur en een nokhoogte van 9,40 meter met daaronder een vrije hoogte van 6,50 meter. De lichtere nieuwe structuur en de bestaande stevige funderingen maakten het mogelijk om ook de structuur van de rondom gelegen Hexagoon mee op te hangen aan de nieuwe dakstructuur, zodat ook daar een vrije hoogte van 6,50 meter is ontstaan.

Door het weghalen van tal van kleinere dakondersteunende kolommen staat nu één grote open ruimte ter beschikking die heel flexibel in te delen is. Het blackboxconcept met nieuwe regelbare verlichting, de grotere vrije hoogte en het verdwijnen van vrijwel alle kleine kolommen maken het de organisatoren mogelijk om in volle vrijheid de gewenste inkleding en sfeer in de nieuwe expo- en eventruimte te voorzien.