Doorzoek volledige site
30 oktober 2018

Driehoekige wolkenkrabbers voor Helsinki

Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects
Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects
Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects
Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects
Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects
Illustratie | Lahdelma & Mahlamäki Architects

Driehoekige torens uitgerust met slimme technologie van het Finse bureau  Lahdelma & Mahlamäki Architects hebben de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een gefaseerde ontwikkeling van dicht bebouwde mixed-use torens in het Pasila-dictrict van de Finse hoofdstad Helsinki.

De torens kregen de naam Trigoni omwille van hun driezijdige plan. De eerste fase van de ontwikkeling in het Pasila-district omvat de bouw van een 180 meter en een 150 meter hoge toren, met elkaar verbonden door een podium dat winkels en restaurants bevat.

De driehoekige plannen zullen volgens de architecten toelaten om de torens dichtbij elkaar te plaatsen op de site zonder dat ze elkaars uitzicht of lichtinval blokkeren. Ramen op de hoeken creëren veelhoekige zichten voor de woningen, hotelkamers en kantoren binnenin. Gemeenschappelijke ruimtes doorheen de toren, zoals een ruimte op de 49ste verdieping van de 51 verdiepingen tellende hoogste toren, biedt de bewoners uitzichten over de stad. De twee torens worden verbonden door een nieuw publiek plein en omwalde private daktuinen die een plek krijgen bovenop de gebouwen.

De tweede ontwikkelingsfase omvat de omvorming van de rest van de oude spoorwegsite tot park en sportvelden met tien nieuwe gebouwen. Een bestaand spoorweggebouw wordt omgevormd tot cultureel centrum.

Een slim systeem wordt geïntegreerd in alle gebouwen, zodat bewoners en hotelgasten een digitaal platform kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot alle diensten, zoals het boeken van sauna’s en poetsdiensten of het plaatsen van bestellingen bij lokale winkels.

Natuurlijke steen, beton en keramische tegels zullen gebruikt worden om de torens te bekleden met gelijkaardige maar toch subtiel verschillende gevelontwerpen. Delen die beschut zijn voor de barre weersomstandigheden, zullen bekleed worden in hout. Een paviljoen in het centrum van het nieuwe plein wordt gebouwd in hout en staal en beglaasd met opalescent glas.

Overdekte en ondergrondse routes voor voetgangers en openbare vervoer zullen bewoners toelaten zich in en uit de torens te begeven zonder dat ze het harde winterweer van Helsinki moeten trotseren.