Doorzoek volledige site
31 oktober 2018 | FILIP CANFYN

Steen & Been: Whambamthankyoumam

Illustratie | Ringland

Onze huiscolumnist, die al veel geschreven heeft over Oosterweel hier en Oosterweel daar, haalt zijn hart op aan de ‘promotie’ van de spreekbuis van de activisten tot onafhankelijk bestuurder van de bouwheer.

Er valt interessant (voorwaardelijk) nieuws te rapen rond de Oosterweelsaga. Primo, intendant Alexander D’Hooghe, de geestelijke vader van de positieve kentering, is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Intelligente continuïteit verzekerd dus.

Secundo, Manu Claeys van stRaten-generaal, de geestelijke vader van het nuttige activisme, wordt onafhankelijk bestuurder bij de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), zijnde de bouwheer van de gigantische en complexe Oosterweelwerken. Hij wordt gekozen als kandidaat “met een grondige ervaring en deskundigheid in participatie- en inspraakprocessen in ruimtelijke projecten of infrastructuurwerken binnen een stedelijk weefsel, met een diepe kennis van het werkveld”. Het zal nog niet zijn: men hoeft maar zijn CV én zijn recente boek ‘Red de democratie!’ te lezen. Het lijkt er dan ook op dat BAM niet verder gaat met de immer-gerade-aus-stijl van een botte betonboer maar ogen en oren opent voor bewuste burgergroepen. Dat BAM vanaf nu kennis en informatie moet delen met activisten zal wennen worden, dat Manu vanaf nu een evenwicht moet zoeken tussen processen sturen en processen voeren eveneens.

Ringland, Ademloos en stRaten-generaal reageren in een communiqué alvast enthousiast maar rustig. Ze beschouwen de benoeming als een erkenning van vele jaren hard werken, als een signaal pro participatie en samenwerking, als de bevestiging dat burgerbewegingen eindelijk au sérieux genomen worden. Ahoi!

En neen, jullie zullen van mij niet horen dat lepe BAM de oppositie op die manier geringeloord en gerecupereerd heeft. BAM mag dat zelf denken, BAM mag dat zelfs zo verkopen aan haar eigen diehards, die mordicus dat Oosterweelbeton in de Antwerpse strot willen duwen, maar dan had BAM maar beter iemand anders dan Manu Claeys genomen. Als er één bewuste burger zich ten volle rekenschap geeft van zijn voorbeeldfunctie, van zijn precedentbelang om nog meer onafhankelijke inbreng in belangrijke publieke raden van bestuur te krijgen én als er één bewuste burger in alles wat hij doet, schrijft en ademt getuigt van een onberispelijke integriteit, dan zal het Manu Claeys zijn. Laten we hem een behouden vaart wensen op de woelige golven van de Antwerpse Oosterweel!