Doorzoek volledige site
04 september 2009

Biomassa-installatie voor vernieuwde Sint-Sixtusabdij in Westvleteren

De Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zal in 2010 grondig verbouwd en uitgebreid worden. De paters namen AWG Architecten en Lambert – Van Coppenolle onder de arm voor een ontwerp waarin soberheid en eenvoud de toon aangeven. Maar ook duurzaamheid. Biomassa op basis van eigen afvalhout zal de belangrijkste energiebron worden.

De Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zal in 2010 grondig verbouwd en uitgebreid worden. De paters namen AWG Architecten en Lambert – Van Coppenolle onder de arm voor een ontwerp waarin soberheid en eenvoud de toon aangeven. Maar ook duurzaamheid. Biomassa op basis van eigen afvalhout zal de belangrijkste energiebron worden.

De abdij die wereldfaam geniet omwille van haar trappistenbier dat door kenners aanzien wordt als een van de beste zo niet het beste bier ter wereld, werd geconfronteerd met grote scheuren en verzakkingen die dringend aangepakt moesten worden. Bovendien moesten de gebouwen ook aangepast worden aan de noden van deze tijd. De paters beschikken bijvoorbeeld niet over individuele slaapkamers, maar overnachten in een gemeenschappelijke slaapzaal.

 
Een kloosterorde is natuurlijk geen opdrachtgever als een ander. Soberheid en eenvoud, echtheid en schoonheid, duurzaamheid, oog voor innerlijkheid, evenwicht tussen gemeenschapszin en persoonlijke verantwoordelijkheid, eerbied voor de cisterciënzertraditie maar ook een hedendaagse vormgeving  zijn waarden die hoog in het vaandel geschreven staan bij de bouwheer. Aan de architecten om die waarden te vertalen in hun ontwerp. Hiervoor gingen de paters in zee met awg Architecten uit Antwerpen in samenwerking met het Roeselaarse bureau Lambert – Vancoppenolle.

 

Duurzaamheid

Qua duurzaamheid werd de lat bijzonder hoog gelegd in dit project. Hiervoor werd nauw samengewerkt met de ingenieursbureaus Daidalos Peutz en Ingenium die op de proppen kwamen met een totaaloplossing waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor een warmteproductiecentrale. 
Naast de doorgedreven isolatie van het gebouw (K25), gecombineerd met een goede luchtdichtheid, wordt geopteerd voor de toepassing van hernieuwbare energiebronnen. Een warmteproductiecentrale op biomassa zal de energie voor de verwarming leveren. De biomassa zal deels zelf geleverd worden door bewerking van houtafval uit bosbeheer en deels aangekocht worden.De opdrachtgever is genoodzaakt om op de site van de Sint-Sixtusabdij aan bosbeheer te doen. Deze noodzakelijke activiteit werd als opportuniteit aangegrepen om het resulterende afvalhout aan te wenden als energiebrandstof voor de nieuw te bouwen stookplaats.

 

Naast het gebruik van afvalhout van het bestaande bos, wordt voorzien in het aanplanten van korte omloophout dat driejaarlijks gerooid wordt. Een voorbeeld van korte omloophout is het aanplanten van wilgen.


Er werd berekend dat door toepassing van biomassa als energiebrandstof voor de verwarmingsinstallatie, er een daling is van de CO2-uitstoot met ca. 140.000 kg/jaar of 80 % ten opzichte van een klassieke verwarmingsinstallatie op gas.

De Sint-Sixtusabdij is een van de projecten die ingediend werden voor de 2020 Challenge, een innovatiewedstrijd voor ingenieur- en adviesbureaus waarvoor men nog tot en met 13 september  project kan indienen.

 

GERELATEERDE DOSSIERS