Doorzoek volledige site
08 november 2018

Scheidingswanden uit akoestisch verbeterde gipsplaten en profielen

Verbetering van de geluidsverzwakkingsindex Rw van scheidingswanden met akoestisch verbeterde gipsplaten (bruin) en profieldieptes van 50 tot100 mm ten opzichte van de waarden voor scheidingswanden met standaard gipsplaten (wit) en dezelfde profieldiepte. Illustratie | WTCB

Om de akoestische prestaties van hun scheidingswanden te verbeteren, hebben verschillende gipsplaatproducenten akoestisch verbeterde gipsplaten en profielen op de markt gebracht. Deze oplossingen kunnen de geluidsisolatie tot wel 12 dB verbeteren. Dit WTCB-artikel gaat dieper in op deze nieuwe platen en profielen en op de akoestische verbeteringen die ze opleveren.

1. Traditionele oplossingen

Vaak worden lichte scheidingswanden opgebouwd uit gipsplaten op een metalen stijl- en regelwerk. Het type beplating en stijlwerk wordt dan gekozen in functie van de gewenste prestaties (stabiliteit, stootvastheid, brandgedrag, vochtbestendigheid, thermische en akoestische isolatie …). Voor meer informatie over de opbouw van deze wanden, hun akoestische prestaties en hun werkingsprincipes verwijzen we naar de TV 233 en de WTCB-Dossiers 2011/4.18. Bij deze traditionele oplossingen is het mogelijk om de geluidsisolatie te verbeteren door: • het aantal gipsplaten en de massa ervan te verhogen • beide deelwanden zo veel mogelijk te ontkoppelen door: − de stijlafstand te vergroten − verende profielen aan te wenden − een gescheiden stijl- en regelwerk te voorzien • een soepele, poreuze spouwvulling toe te passen.


2. Akoestisch verbeterde oplossingen

2.1 Gipsplaten

Recent werden er een groot aantal nieuwe plaattypes op de markt gebracht die aanzienlijk betere akoestische prestaties vertonen. Dergelijke akoestisch verbeterde gipsplaten worden gekenmerkt door een hogere massa (12 tot 17,5 kg/m² voor een 12,5 mm dikke plaat in vergelijking met 9 kg/m² voor een standaard gipsplaat), zonder daarbij hun buigstijfheid noemenswaardig te verhogen. Vaak zijn dergelijke platen ook stootvaster.

 

Lees dit artikel verder op de WTCB-website
 

GERELATEERDE DOSSIERS