Doorzoek volledige site
14 november 2018 | DOMINIEK CLAES

Juul Vanleysen sluit aan bij architectenplatform R2Livin-Bisar

Illustratie | Tom Palmaers

De architectengroep R2Livin-Bisar in Zonhoven, dat is de nieuwe thuishaven van Juul Vanleysen (53), de bekende en vooruitstrevende Limburgse architect. Vier jaar na het faillissement van zijn kantoor Holistic Architecture, heeft hij de goesting teruggevonden bij het unieke platform van de jonge architecten Leander Kippers (38) en Ismaël Gielen (39). “Ik ben door een intens proces gegaan, maar hier voel ik mij thuis. Ik ben blij dat ze mij hebben omarmd”, zegt Juul Vanleysen. Hij versterkt er met zijn ervaring, netwerk en kennis het zevenkoppige team van R2Livin-Bisar. In dit artikel uit Het Belang van Limburg leest u het volledige verhaal.  

Architect Juul Vanleysen zag zich in september 2014 verplicht om de boeken van zijn kantoor Holistic Architecture en de materialendatabank Material Source neer te leggen. Hij raakte bekend via zijn vaak futuristische, maar tegelijk erg ecologische ontwerpen, zoals de 'scheve torens' voor Cegeka en de Provincie in Hasselt. “Maar de laatste jaren hebben we het in vele wedstrijden te vaak net niet gehaald. Ondanks de vele energie die we erin staken”, liet hij toen optekenen.

Ondertussen hadden zijn jongere collega's Leander Kippers in Zonhoven en Ismaël Gielen in Bilzen de handen in elkaar geslagen. De twee kenden elkaar al langer en studeerden ook samen af. In 2010 haalden ze in een tijdelijke vereniging hun eerste wedstrijd binnen. “Dat smaakte onmiddellijk naar meer”, zegt Leander Kippers. “Onze band werd hechter, het was duidelijk dat we voorbestemd waren om samen te gaan.”
 

Platform

Sinds tweeënhalf jaar hebben Kippers en Gielen samen het architectenplatform R2Livin-Bisar in het leven geroepen. R2Livin (spreek uit als: Art to Live In) concentreert zich op residentiële projecten, terwijl Bisar (samentrekking van Business Architecture) zich toelegt op professionele klanten in de kantoor- en industriebouw en ontwikkelingsprojecten. Ondertussen is het platform zes architecten en twee interieurarchitecten sterk. “We profileren ons als een onafhankelijke dienstverlener, in de breedste zin van het woord. We willen niet afhankelijk zijn van één enkele projectontwikkelaar, van overheden of andere organisaties. We hebben geen hiërarchie en iedereen hier is bezield door onze filosofie die steunt op waarden als correctheid, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid en open communicatie”, zegt Ismaël Gielen.
 

Nodig?

Om die unieke mindset te onderlijnen, geeft Leander Kippers het volgende voorbeeld: “We begeleiden onze klanten met hun belangrijkste vraag: 'Heb ik dit nu nodig?'. Wij willen teruggrijpen naar de essentiële rol van de architect: iemand die creëert voor het leven, en daarvoor de verbinding legt met alle andere actoren en stakeholders. Terug naar de roots en het vakmanschap van de architect.”

Interieurarchitect Wouter Schils, die even mee aan tafel schuift, beaamt dat volmondig. “Ik had eerder mijn eigen interieurzaak, maar voelde al snel aan dat ik het allemaal niet alleen kon rooien. Hier wordt ook zorg gedragen voor de persoonlijke ontwikkeling.”
 

Rust

Leander Kippers en Juul Vanleysen waren elkaar eigenlijk nooit uit het oog verloren, ook niet na het faillissement van Holistic Architecture. “Ik heb mij vaak afgevraagd of ik Juul nu een schouderklopje of een mep moest verkopen”, lacht Leander Kippers. “Ik heb veel aan Leander gehad tijdens die moeilijke periode”, getuigt Juul Vanleysen. “Bij momenten was het heel intens.

Ik leed aan jichtaanvallen en was zo goed als alles kwijt, zelfs mijn creativiteit. Ik kreeg niets meer op een tekenblad. Maar ik heb de tijd genomen om deze evolutie bewust te ondergaan en daar ben ik dankbaar voor. Het schonk mij vele inzichten, en ik wist zelfs kracht te putten uit het falen. Ik heb weer rust gevonden, ook privé”, aldus Vanleysen. “De bladzijde is omgedraaid.”
 

Hecht team

Juul Vanleysen heeft alleszins de goesting teruggevonden bij het team van R2Livin-Bisar. “Hier kan ik helemaal mezelf zijn en met al mijn levenservaring een meerwaarde betekenen. Ik ben hier niet om de 'Grote Architect' te spelen, maar vind mijn plaats in deze unieke organisatie met zijn gelijkwaardigheid en openheid van geest”, zegt Vanleysen. “Het is een beetje zoals in het voetbal”, lacht Leander Kippers. “Het is de kunst om van een aantal goede spelers een hecht team te smeden.”

Wat de toekomst brengen zal? “Groei op zichzelf is niet het doel. Wij geloven eerder in duurzame partnerships in binnen- en buitenland”, zegt Ismaël Gielen. “Maar een aantal dingen zijn wel concreet. Volgend jaar willen we onze intrek nemen in onze nieuwe kantoren in Genk. En binnen tien jaar willen we de opgebouwde reserves op een of andere manier ten goede laten komen aan alle leden van R2Livin-Bisar. Hoe precies, dat zien we nog wel”, besluit Leander Kippers.