Doorzoek volledige site
01 juli 2011 | NJ

Longlist 2020challenge – EuroSpace Center, Transinne – Philippe Samyn and Partners i.s.m. Arcadis

In Transinne ontwierpen Philippe Samyn en zijn bureau in samenwerking met Arcadis een slanke staalstructuur waarbij fotovoltaïsche cellen niet alleen aangewend werden voor de productie van elektriciteit. Ze vervullen ook een taak op het vlak van daglichttoetreding en zonnewering.

In Transinne ontwierpen Philippe Samyn en zijn bureau in samenwerking met Arcadis een slanke staalstructuur waarbij fotovoltaïsche cellen niet alleen aangewend werden voor de productie van elektriciteit. Ze vervullen ook een taak op het vlak van daglichttoetreding en zonnewering.Foto: Marie Françoise PlissartInnovatieve oplossing


Op de site van het Eurospace Center in Transinne werd een bedrijvencentrum opgericht volgens de principes van duurzaam bouwen. Met een oppervlakte van 4300 m² en een piekvermogen van 440kWp, beschikt het gebouw over de grootste installatie van zonnepanelen in Wallonië. Rondom de geprefabriceerde volumes werd een lichte stalen constructie aangebracht met kolommen van 16,2 m hoog en vierkante buizen van 120x120x6 mm. Deze constructie draagt de zonnepanelen, maar creëert ook een microklimaat rond de gebouwen.
Ook de semitransparante fotovoltaïsche panelen combineren verschillende functies. Ze zijn zo ontworpen dat ze de hele site van energie voorzien. Daarnaast zorgen ze ervoor dat er voldoende daglicht toetreedt, maar tegelijkertijd werken ze ook als een zonnescherm waarbij ze het risico op oververhitting in de zomer minimaliseren.


Foto: Marie Françoise Plissart


Duurzaamheid en het cradle to cradle-principe

Door de toepassing van een lichte structuur, waarbij men de structurele grenzen van het materiaal opzocht, werd het gebruik van grondstoffen tot een minimum beperkt.
Voor de productie en montage van de zonnepanelen werkte men samen met lokale bedrijven. De hernieuwbare energie die door deze panelen wordt ontwikkeld, dekt de noden van de hele site. Daarbovenop zorgen de multifunctionele eigenschappen zoals o.a. het beheer van natuurlijk licht, zonnewering, reductie van koelbehoefte, enz. voor een aanzienlijke besparing op energie en apparatuur.


Andere voordelen

Wat het imago betreft, speelt dit fotovoltaïsch systeem een doorslaggevende rol voor de eigenaar. Het gebouw is als het ware een uithangbord om potentiële investeerders naar de provincie Luxemburg te lokken.
Het gebouw bezorgt daarnaast de bedrijven, die in het centrum gevestigd zijn, ook een vorm van reclame.
Ook de educatieve rol van het gebouw is niet te onderschatten: veel stagiaires van het Eurospace Center hebben de kans meer over de werking en de mogelijkheden van de fotovoltaïsche technologie te ontdekken.


Toepasbaarheid andere projecten

Het concept - waarbij een installatie zorgt voor zonwering en daglichttoetreding èn eveneens elektriciteit produceert - kan herbruikt worden in tertiaire of openbare projecten, zoals bv. zonnepanelen op de tolpoorten in Frankrijk.
Het project in Transinne is ook een goed voorbeeld voor andere architecten die uitgebreide nieuwe en complexe projecten met fotovoltaïsche cellen willen realiseren.


Technische fiche

Naam project:  Het bouwen van een bedrijfscentrum voor ruimtevaarttoepassingen
Plaats: rue devant les hêtres, 1 - 6890 Transinne (Libin)
Opdrachtgever: Idelux
Ontwerper: Philippe Samyn and Partners i.s.m. ARCADIS Belgium
Datum toepassing innovatieve oplossing: 2009Foto: Marie Françoise Plissart