Doorzoek volledige site
29 november 2018

Yves Dupont (UHasselt) wint Euregionale Architectuurprijs 2018

Illustratie | UHasselt

Het masterproject ‘VAKhuis, A house for craftsmanship’ van UHasselt-architectuurstudent Yves Dupont wint de Euregionale Architectuurprijs 2018. Een internationale jury koos zijn afstudeerproject als beste uit meer dan 400 afstudeerontwerpen van vijf Euregionale architectuuropleidingen. UHasselt-student Cente Van Hout kreeg van de jury een eervolle vermelding.

“Uitstekend, vol architecturaal detail en begeleid door een indrukwekkende presentatie” het zijn mooie woorden uit het uitgebreide juryverslag van de Euregionale Architectuurprijs 2018. De internationale jury was dan ook unaniem in hun oordeel over VAKhuis, a house for craftmanship van UHasselt-student Yves Dupont. Zij bekroonden het masterproject met de hoofdprijs, een geldbedrag van 2.500 euro.

Nieuwe maakindustrie Limburg

In zijn masterproject creëerde Yves Dupont een nieuwe toekomst voor de maakindustrie in Limburg. In een fantasierijke wereld, te midden van een postindustriële woestenij getroffen door de crisis, stelt Yves een gemeenschapsproject voor: VAKhuis. “Een plaats waar zowel vaklui, designers, kleine bedrijven als studenten en arbeiders samenkomen voor workshops en advies. Een eerste stap in het promoten van een lokale maakindustrie voor Limburg op grote schaal”, verwoordt Yves het zelf. “Een lokale industrie die inzet op het creëren van kwaliteitsvolle, duurzame producten in combinatie met vakmanschap en technische kennis. Iets wat de globalisering en de multinationals niet kunnen aanbieden in die mate”, aldus de student.

Eervolle vermelding

Uit de 400 afstudeerprojecten koos de jury 29 beste ontwerpen. Deze studenten mochten hun ontwerp voorstellen aan de jury.  Yves Dupont ging dus aan de haal met de hoofdprijs. Een eervolle vermelding van de jury is er ook voor UHasselt-student Cente Van Hout voor zijn masterproject “Rooms and resistance”. De werken van Yves Dupont, Cente Van Hout en de 27 andere genomineerden voor de architectuurprijs zijn nog tot en met 14 december te bezichtigen in een expo op campus Diepenbeek, faculteit Architectuur en kunst.

Met de Euregionale Architectuurprijs wil organisator SCHUNCK Architectuur talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers in de spotlights plaatsen en hen helpen om de stap naar de praktijk te zetten. De winnaar wordt gekozen uit de masterprojecten van vijf deelnemende architectuurscholen uit de Euregio Maas-Rijn: Faculteit Architectuur Universiteit Hasselt,  Maastricht Academy of Architecture, RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen en de faculteit Architectuur van de Universiteit van Luik. Ook de Architektenkammer Nordrhein Westfalen te Düsseldorf participeert in deze prijs, die onlangs uitgereikt werd op de campus in Diepenbeek.