Doorzoek volledige site
14 september 2011

Expo 60+ pakt uit met architectuurdebat en energetische case study’s uit de zorgsector

Van 5 tot 7 oktober strijkt Expo60+, dé vakbeurs voor de zorgsector neer in de Nekkerhal. Binnen het uitgebreid aanbod seminaries staat er deze keer ook een architectuurdebat op het programma waarbij 5 architecten zich bezinnen over het woonzorgcentrum van de toekomst.
Van 5 tot 7 oktober strijkt Expo60+, dé vakbeurs voor de zorgsector neer in de Nekkerhal. Binnen het uitgebreid aanbod seminaries staat er deze keer ook een architectuurdebat op het programma waarbij 5 architecten zich bezinnen over het woonzorgcentrum van de toekomst.

 

Duurzaam woonzorgcomplex van Osar voor OCMW Sint-Niklaas

 
Het seminarie dat plaatsvindt op woensdag 5 oktober om 13.30 wordt georganiseerd samen met Redactiebureau Palindroom en de website Architectura.be. Er werden vijf architecten uitgenodigd die elk hun visie zullen geven op architectuur in de zorgsector. Onder hen enkele die zich met hun bureau specifiek toespitsen op de zorgsector, maar daarnaast ook architecten waarvoor de zorgsector helemaal geen core business is. Dat gegeven vormt al een belangrijk thema dat aan bod zal komen tijdens het debat: hoe belangrijk of noodzakelijk is het voor opdrachtgevers uit de zorgsector om in zee te gaan met een bureau dat de sector door en door kent?

Gespecialiseerde bureaus schuiven hun focus op de zorgsector als een belangrijke troef naar voren, maar daar is niet iedereen het mee eens. Enkele maanden geleden gooide voormalig bouwmeester Marcel Smets op Architectura.be de knuppel in het hoenderhok door te beweren dat ver doorgedreven specialisatie eerder een nadeel dan een voordeel is omdat het in de weg zou staan van out-of-the-box denken.

Verder zal het in het debat ook gaan over de budgettering, nieuwe financieringsmogelijkheden, de wetgeving, duurzaamheid, nieuwe evoluties en trends en tal van andere aspecten die komen kijken bij ontwerpen voor de zorgsector.

De vijf architecten die zullen deelnemen aan het debat zijn Alfredo de Gregorio (De Gregorio & Partners), Jorden Goossenaerts (RDBM), Michaël Gervais (EON), Stephane Vermeulen (VK) en Tom Verschueren (DMVA Architecten). Moderator is Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom en Architectura.be.

Het debat is zeker en vast een aanrader voor ontwerpers die actief zijn of willen worden in de zorgsector en voor opdrachtgevers uit deze sector.


Praktisch

"Het WoonZorgCentrum van de toekomst: het ultieme architectuurdebat in de zorg”
Woensdag 5 oktober van 13.30 tot 14.30  in de Nekkerhal in Mechelen.
Dit seminarie kan gratis bijgewoond worden door bezoekers van de beurs expo60+. Meer info over de beurs en de andere seminaries op www.expo60plus.be  
 

Andere seminaries om naar uit te kijken
 
Behalve dit architectuurdebat staan er nog andere seminaries gepland die zeker de moeite waard zijn voor architecten en ingenieurs.

Woensdag 5 oktober om 16.15: "Meten is weten. Hebben duurzame zorgprojecten de verwachtingen ingelost?”
Vrijdag 7 oktober: "Ventilatie in zorggebouwen." Hierbij wordt onder meer ingegaan op de discussie rond de gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van slecht onderhouden ventilatiesystemen.