Doorzoek volledige site
14 december 2018

Pairi Daiza: de diversiteit van werelden begeleid door de modulariteit van Shuffle

Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder

Pairi Daiza is een dierentuin en familiepark en ligt op het terrein van de voormalige abdij van Cambron. De unieke omgeving laat de bezoekers de rijkdommen van de wereld te ontdekken, waarbij contact met de dieren centraal staat. Om in te spelen op de nieuwe evoluties koos het management ervoor om het park ook ’s avonds te openen. Hiervoor waren ze op zoek naar een verlichtingsoplossing die discreet in de omgeving integreert, functionele sfeerverlichting biedt en nieuwe multimediale diensten zoals geluid en wifi ondersteunt. Shuffle van Schréder, met haar vijfsterrenmodulariteit, beantwoordde perfect aan de behoeften en het Pairi Daiza management koos dan ook deze oplossing.

Nachtelijk bezoek

Deze 65 hectare grote site, bezaaid met talrijke historische gebouwen en eeuwenoude bomen, biedt plaats aan meer dan 7.000 dieren van over de hele wereld. Het park is betrokken in veel wetenschappelijke onderzoeken. Doel: het behoud van bedreigde diersoorten en de bezoekers bewust maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur. De verantwoordelijken, die steeds op zoek zijn naar nieuwe manieren om de bezoekers te verrassen, besloten om het park vanaf 2018 ook ’s avonds te openen en thema-avonden en verschillende shows te organiseren.

Vanaf 2019 zullen bezoekers ook ter plaatse kunnen overnachten. Dit zal hen toelaten om het park ’s nachts te bezoeken en het nachtelijk dierenleven te kunnen observeren. 


Shuffle

Om deze plannen waar te kunnen maken ging men op zoek naar een verlichtingsoplossing die het dierenleven en de uitzonderlijke omgeving van het park respecteert en aan de technische standaarden op vlak geluid, wifi en signalering voldeed.

Om aan deze behoeften te voldoen, stelde Schréder de verlichtingskolom Shuffle voor. Belangrijkste criterium: de verlichting mocht de dieren absoluut niet storen. De verantwoordelijken opteerden voor de Shuffle (6m) en de mini Shuffle (3,2m) met gezandstraalde bescherming te installeren, elk uitgerust met 3 verlichtingsmodules.

In samenwerking met de projectverantwoordelijken heeft de studiedienst van Schréder voor het hele park fotometrische definities en implementatie van Shuffle opgesteld. De 360° verlichtingsmodules bieden een zachte lichtatmosfeer met een maanlichtachtig effect. De 180° modules daarentegen, laten toe om opmerkelijke elementen in de omgeving te accentueren.
 

Het strakke ontwerp van de armatuur was ook een belangrijk criterium. Het was van cruciaal belang dat de armatuur de typische sfeer in het park niet gedenaturaliseerd werd. Hiervoor werden de armaturen in de typische cortenstaal kleur geverfd, zodat ze letterlijk met het landschap versmolten.

 

Flexibele oplossingen

Pairi Daiza biedt veel aandacht aan de gewoonten van haar bezoekers. Daarom wou het management WiFi-dekking over het hele park. De modulariteit van de Shuffle maakte het mogelijk om de verlichtingstoestellen uit te rusten met WiFi-modules. Om de bezoekers nog meer in de leefwereld te laten inleven, was het park ook op zoek naar een uitstekend geluidssysteem. Hiervoor werd elke kolom van 6 meter uitgerust met 2 krachtige luidsprekers.

 

Nieuwe bewegwijzering

Ook alle bewegwijzering diende vernieuwd te worden. Aangezien het park constant evolueert, koos men voor een flexibel signaleringssysteem dat de bezoekers toelaat om makkelijk de weg te vinden tussen de vele mogelijkheden. De Shuffle was de ideale oplossing om deze bewegwijzering te herbergen. Door extra fixatiepunten aan de kolommen toe te voegen, werd het aanpassen van de bewegwijzering kinderspel.

Deze nieuwe duurzame verlichtingsinstallatie maakt deel uit van de totaal-filosofie van het park. De integratie van verschillende functies in één enkele kolom minimaliseert de totale hoeveelheid bouwmateriaal. Dit komt niet alleen het landschap waarin het geïntegreerd wordt ten goede, maar het vermindert bovendien de impact op het milieu. Schréder is trots op het flexibele antwoord dat we op de specifieke uitdagingen van dit project geboden hebben.

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS