Doorzoek volledige site
22 september 2011 | TIM JANSSENS

Winnaars van 2020challenge bekendgemaakt op PROJECT BUILD

Op de eerste dag van de vakbeurs PROJECT BUILD (voor duurzame projectbouw) werden zopas de winnaars van de 2020challenge bekendgemaakt. Dit is een wedstrijd die innovatieve ontwikkelingen van Belgische studie- en adviesbureaus in de kijker plaatst. De prijzen van de vakjury en de pers gingen respectievelijk naar de projecten van Cenergie en Heedfeld. Ingenium kaapte de publieksprijs weg met meer dan 2800 voorkeursstemmen.

Op de eerste dag van de vakbeurs PROJECT BUILD (voor duurzame projectbouw) werden zopas de winnaars van de 2020challenge bekendgemaakt. Dit is een wedstrijd die innovatieve ontwikkelingen van Belgische studie- en adviesbureaus in de kijker plaatst. De prijzen van de vakjury en de pers gingen respectievelijk naar de projecten van Cenergie en Heedfeld. Ingenium kaapte de publieksprijs weg met meer dan 2800 voorkeursstemmen.


 Prijs van de vakjury

De eerste onderscheiding die uitgereikt werd, was de prijs van de vakjury. De eer viel te beurt aan Cenergie en z'n Droogloodsen in Kortrijk, dit omdat het in een oud industrieel pand via een box-in-box-principe heel wat performante technieken wist te integreren. De Droogloodsen worden omgebouwd tot een modern en uiterst energievriendelijk kantoorgebouw dat door z’n modulaire opbouw en z’n uitstekende energiepeil erg flexibel ingevuld kan worden.
Studiebureel Heedfeld kreeg in deze een eervolle vermelding voor z'n uiterst goed bestudeerde passiefschoolontwerp dat energie, onderhoud en onderwijs optimaal met elkaar weet te verzoenen.

 


De vakjury bekroonde Cenergie voor het ontwerp van de Droogloodsen in Kortrijk (Foto: Philippe Van Gelooven).Prijs van de persjury

Heedfeld moest echter niet te lang treuren, want het kreeg slechts enkele minuten nadien de persprijs overhandigd. De Stedelijke Bouwvakschool in Dilsen werd geroemd om de optimale integratie van z'n energetisch concept in de educatieve hoofdactiviteit. De vele innovatieve technieken en het hoogwaardige eigen afvalverwerkingssysteem gaan hand in hand met de uiteindelijke functies van het schoolgebouw.
Ook de persjury deelde een eervolle vermelding uit, meer bepaald aan het Grontmij-kantoor in Mechelen. Grontmij wist de jury te charmeren met haar – reeds in de praktijk gebrachte – ruime opvatting van duurzaamheid (economisch, ecologisch én sociaal).

De persprijs ging naar de Stedelijke Bouwvakschool in Dilsen van Heedfeld.Publieksprijs

Ingenium, dat het zwevende glazen volume van het nieuwe Havenhuis zal uitrusten met tal van energie-efficiënte systemen, werd de publiekslieveling van de 2020challenge. Het prestigieuze project behaalde bijna een derde van de ongeveer 8900 publieksstemmen en dubbel zoveel stemmen als de nummer twee, het Nieuw Administratief Centrum in Houthalen-Helchteren van Arcadis Belgium. Studiebureel Heedfeld behaalde een verdienstelijke derde plaats met De Stedelijke Bouwvakschool in Dilsen.
 


De winnaars van de publieksprijs: het nieuwe Antwerpse Havenhuis van Ingenium.


Wil u de uitgebreide projectbesprekingen nog eens nalezen op onze website? Klik dan op de naam van uw project naar keuze.