Doorzoek volledige site
11 oktober 2011 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Ook I2C awards voor intelligente matras, modulaire deurdranger, wasbrug voor rolstoelen en polyvalente tv

Niet alleen architectenbureaus werden zopas bekroond met een I2C award. Binnen de categorie Industry waren de winnaars de intelligente matras van Bekaert Textiles en de modulaire deurdranger van The Belgian. In de categorie Tools gingen de prijzen naar de polyvalente tv van woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge en de wasbrug voor rolstoelen in WZC Ten Kerselaere in Heist-op-den-berg.
Niet alleen architectenbureaus werden zopas bekroond met een I2C award. Binnen de categorie Industry waren de winnaars de intelligente matras van Bekaert Textiles en de modulaire deurdranger van The Belgian. In de categorie Tools gingen de prijzen naar de polyvalente tv van woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge en de wasbrug voor rolstoelen in WZC Ten Kerselaere in Heist-op-den-berg.
 


De polyvalente tv van woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge


Op de slotavond van de beurs Expo 60+ in de Mechelse Nekkerhal werden de winnaars bekendgemaakt van de zorginnovatieaward I2C. Het was al voor de vierde keer dat de I2C awards uitgereikt werden. De wedstrijd is een initiatief van beursorganisator Probis in samenwerking met Redactiebureau Palindroom, de Bond Vlaamse Architecten en ORI, de federatie van Raadgevende Ingenieurs. Bedoeling van de wedstrijd is om innovaties in de zorgsector te promoten en de aandacht te geven die ze verdienen.

Beheerders, personeelsleden en ontwerpers van zorginstellingen konden innovaties insturen in drie categorieën: I2C Tools (concrete ideeën of hulpmiddelen), I2C Industry (gecommercialiseerde innovaties uit de bedrijfswereld) en I2C Concept. Bij deze laatste categorie werd gezocht naar innoverende totaalconcepten.


I2C Tools
 
Voor de categorie tools had een vakjury uit alle inzendingen een shortlist samengesteld van 5 projecten. Behalve de twee winnaars waren dat de leerfilm voor brandpreventie van woonzorgcentrum Wissekerke in Kruibeke, de ontbijtbedeling op maat van Foyer De Lork en de kampen voor jongeren in zorginstellingen van vzw Joka.

Het publiek kon zelf bepalen welk project ging lopen met de publieksprijs door online te stemmen of door op de tentoonstelling een stembiljet in te vullen. Het feit dat er op enkele dagen tijd meer dan 3500 stemmen uitgebracht werden, wijst erop dat de I2C-award heel wat aanzien heeft in de sector. Het grootst aantal stemmen van het publiek ging dit jaar naar de wasbrug voor rolstoelen van woonzorgcentrum Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. Met de wasbrug kunnen rolstoelen efficiënt en rugvriendelijk gereinigd worden zowel binnen als buiten. Dit project laat ook een mooie kruisbestuiving zien tussen jong en oud. Het waren immers de studenten van het Damiaaninstituut uit Aarschot die de wasbrug ontworpen hadden.

De vakjury had ook een eigen winnaar naar voren geschoven. Dit jaar was dat de geïntegreerde informatie- en foto tv van woonzorgcentrum De Vijvers in Gentbrugge. Via een eenvoudige internetdienst op TV krijgen bewoners van WZC De Vijvers een afgeschermd en beveiligd individueel kanaal waarop familieleden van thuis zelf informatie kunnen plaatsen.
 

I2C Industry
 
In de categorie I2C Industry konden fabrikanten en leveranciers innovaties indienen die al gecommercialiseerd zijn.
De innovatie met het grootst aantal stemmen en dus winnaar van de publieksprijs was de modulaire deurdranger van The Belgian. Een deurdranger wordt aan de bovenkant van een deur gemonteerd en zorgt ervoor dat de deur na opening automatisch sluit.De modulaire deurdranger van The Belgian


De modulaire deurdranger van The Belgian voldoet aan alle voorgeschreven brandveiligheidseisen, zonder dat dit ten koste gaat van het gebruiksgemak. De deur is in normale toestand passief, dit betekent dat deze in iedere gewenste positie geopend kan blijven staan. Ingeval van brandmelding of stroomuitval, zal de deur veilig sluiten.
 
De prijs van de vakjury ging naar Bekaert Textiles voor de Sensotiss matrashoes die uitgerust is met ingebouwde sensoren op basis van lichttechnologie. De signalen worden omgezet in data die aan een bepaald patroon moeten beantwoorden. Afwijkingen geven aanleiding tot een alarmsignaal op een GSM of een oproepsysteem.De Sensotiss matrashoes van Bekaert Textiles


Meer info over de projecten en de wedstrijd op www.i2c.be