Doorzoek volledige site
18 oktober 2011

Verbouwing en uitbreiding van parlement Duitstalige Gemeenschap in Eupen gestart

In november 2008 werd Atelier Kempe Thill als winnaar uitgeroepen van de internationale prijsvraag voor het Parlementsgebouw van de Duitstalige gemeenschap in Eupen. Het project bestaat uit twee delen: de verbouwing van een monumentaal sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met representatieve ruimten voor de parlementaire zittingen. De bouw werd onlangs opgestart, in de herfst van 2013 zal het gebouw worden opgeleverd.
In november 2008 werd Atelier Kempe Thill als winnaar uitgeroepen van de internationale prijsvraag voor het Parlementsgebouw van de Duitstalige gemeenschap in Eupen. Het project bestaat uit twee delen: de verbouwing van een monumentaal sanatorium tot een multifunctioneel kantoorgebouw en een uitbreiding met representatieve ruimten voor de parlementaire zittingen. De bouw werd onlangs opgestart, in de herfst van 2013 zal het gebouw worden opgeleverd.




Het bestaande gebouw wordt zowel functioneel als energetisch hersteld. Naast de gevel, de ramen en het leien dak worden de technische installaties compleet vervangen. De aanwezige historische details worden zorgvuldig bewaart.

De uitbreiding wordt in de vorm van een halfondergronds bouwlichaam voor het bestaande bouwwerk gerealiseerd. Door zijn groendak en groengevels voegt de nieuwbouw zich moeiteloos in het omringende parklandschap en versterkt het de monumentaliteit van het bestaande gebouw. De parlementszaal wordt - voortbouwend op de lokale houttraditie - met een speciaal ontwikkelde akoestische houtbekleding voorzien. Vanuit deze zaal heeft men een prachtig uitzicht op het landschap.


Opdrachtgever: Parlement van de Duitstalige gemeenschap Eupen, België
Locatie: Eupen, Wallonië, België
Opdrachtomschrijving: Verbouw en uitbreiding van bestaand sanatorium
Architect: Atelier Kempe Thill architects and planners, Rotterdam, Nederland i.s.m. Artau scrl Malmedy als partnerbureau
Constructeur: Kempen Krause Aken, Duitsland
Installatie avdiseur: ZWP Keulen, Duitsland
Projectmanagement: Drees und Sommer, Luxemburg






Foto's: Kempe Thill