Doorzoek volledige site
25 oktober 2011

Prijs Bouwmeester 2011 gaat naar Leuven, Aarschot en Dendermonde

De Prijs Bouwmeester, voorheen de Prijs Bouwheer, gaat dit jaar naar het Museum M in Leuven, de ’s Hertogenmolens in Aarschot, en de nieuwe multifunctionele bibliotheek van Dendermonde. De prijzen werden uitgereikt in de categorieën Cultuur, Erfgoed en Publiek Domein. Juryoorzitter Filip De Pau werd bijgestaan door Paul Lievevrouw en Elma Van Boxel. De Nederlandse kunstenaar-architect John Körmeling ontwierp een trofee voor de laureaten.
De Prijs Bouwmeester, voorheen de Prijs Bouwheer, gaat dit jaar naar het Museum M in Leuven, de ’s Hertogenmolens in Aarschot, en de nieuwe multifunctionele bibliotheek van Dendermonde. De prijzen werden uitgereikt in drie categorieën - Cultuur, Erfgoed en Publiek Domein - door een vakkundige jury. Voorzitter Filip De Pau (stadsarchitect van Eeklo en voormalig laureaat van de Vlaamse Cultuurprijs voor architectuur) werd bijgestaan door Paul Lievevrouw (docent en voorzitter van het Brusselse bureau SUM) en Elma Van Boxel (vennoot van het Rotterdamse bureau ZUS, gelauwerd met de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten). De Nederlandse kunstenaar-architect John Körmeling ontwierp een trofee voor de laureaten.
Prijs Bouwmeester in een nieuw kleedje

De Prijs Bouwheer zet sinds 2003 voorbeeldige publieke bouwheren in de bloemetjes. Voor deze vijfde editie verandert de naam in Prijs Bouwmeester om een aantal aanpassingen te onderstrepen. De Prijs blijft voorbehouden aan publieke opdrachtgevers, maar wordt vanaf nu jaarlijks i.p.v. tweejaarlijks uitgereikt. En dit telkens in drie wisselende categorieën. Voor 2011 viel de keuze op Cultuur, Erfgoed en Publiek Domein. Voor de editie van 2012 zal het voorbeeldig bouwheerschap worden beloond in de categorieën Zorg, Kunst in Publieke Opdracht en Publiek Private Samenwerking.


Erfgoed(Foto: Kim Zwarts)


De categorie Erfgoed was sterk bezet. Toch twijfelde de jury niet over de laureaat: de renovatie van ’s Hertogenmolens in Aarschot. Dit project van NoA architecten wordt vooral gelauwerd omwille van zijn meerlagigheid (de rol die het opneemt in een stadsvernieuwingsproject, de manier waarop het omgaat met de historische waarde van de site, het ecologische, economische, en recreatieve aspect, de manier waarop het project betekenis geeft aan duurzaamheid, en de interessante link met de Demer…), maar ook omwille van de vele actoren die zich hebben ingezet voor dit project, het geslaagde ontwerptraject dat werd afgelegd, en de vasthoudendheid van de initiatiefnemers. Nominaties gingen ook naar het zwem- en stoombadencomplex in de Veldstraat in Antwerpen, een strategische keuze in een multiculturele wijk, en het STA*M in Gent, een project dat vanuit de werking en de beleving vorm kreeg.


Publiek domein(Foto: André Nullens)


In de categorie Publiek Domein werden twee projecten genomineerd. De bibliotheek met sociaal restaurant en polyvalente ruimte in Dendermonde, ontworpen door BOB361 architecten, blinkt uit in gedurfd opdrachtgeverschap en werd unaniem tot laureaat gekroond. Dat de opdrachtgever is meegegaan in het niet-evidente ontwerp van de architect, waarbij het dak zowel parking als evenementenplein kan zijn, is lovenswaardig. Hier werd bovendien een duidelijke en overtuigende visie uitgewerkt voor de publieke ruimte. De nominatie van de omleidingsweg N76 in Meeuwen-Gruitrode is een voorbeeld in Vlaanderen voor de doordachte aanleg van een weg in het landschap. De jury hoopt dat deze aanpak inspirerend zal werken voor alle afdelingen van het Agentschap Wegen en Verkeer in Vlaanderen.


Cultuur(Foto: Stad Leuven)


Voor de categorie Cultuur zijn twee van de genomineerde projecten getekend door Stéphane Beel Architecten: het Museum M in Leuven werd laureaat, voor de internationale kunstcampus de Singel bleef het bij een nominatie. Derde genomineerde in deze categorie is de C-Mine MAD Faculty, een Hogeschool voor media, kunst, product-design, fotografie & video, ontworpen door Bogdan & Van Broeck Architects. Museum M wordt gelauwerd omwille van de aandacht die bij dit project werd besteed aan een juiste opdrachtformulering. De inhoudelijke werking van het museum werd op punt gesteld met externe adviseurs en het ganse traject werd deskundig begeleid door projectregisseur Danny Neyens. Een voorbeeldig traject met een ‘juist’ resultaat dat zich mooi inschrijft in het stedelijk weefsel.


Eervolle vermelding

Tenslotte wilde de jury ook nog een eervolle vermelding geven aan een project dat niet tot de selectie werd toegelaten. Het betreft de verbouwing van de Energiegebouwen van de C-Mine site in Genk door 51N4E - het architectuurbureau van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen - dat op een bijzonder slimme manier omgaat met de drie thema's van deze Prijs Bouwmeester 2011.


De cijfers

Net zoals andere jaren, werd twee derde van de inzendingen ingediend door een lokale overheid. De meeste dossiers werden ingediend voor de categorie Cultuur: bijna 50%. Eén op drie dossiers werd ingediend voor de categorie Erfgoed, één op vijf voor Publiek Domein. De projecten liggen redelijk evenwichtig verdeeld over Vlaanderen, hoewel de provincie Antwerpen toch de kroon spant met 28% van de inzendingen. Tenslotte is nog vermeldenswaardig dat één op drie projecten hun ontwerper selecteerden via de ‘Open Oproep’-procedure van de Vlaams Bouwmeester, waaronder de laureaten ’s Hertogenmolens in Aarschot en de bibliotheek van Dendermonde.