Doorzoek volledige site
09 juli 2013 | TIM JANSSENS

Bouw EnergyVille gaat dit najaar van start

EnergyVille, het resultaat van een samenwerking tussen de KU Leuven, VITO en IMEC, zal het oude mijnterrein van Waterschei omtoveren tot een kenniscentrum omtrent groene-energietechnologie waarin Vlaamse onderzoeksinstellingen en industrie onderdak zullen vinden. De eerste steenlegging van EnergyVille vindt dit najaar plaats. De oplevering zou plaatsvinden begin 2015. Het gebouw werd op basis van de Cradle-to-Cradle-principes ontworpen door het Rotterdamse Atelier Kempe Thill en het Antwerpse Osar.

EnergyVille, het resultaat van een samenwerking tussen de KU Leuven, VITO en IMEC, zal het oude mijnterrein van Waterschei omtoveren tot een kenniscentrum omtrent groene-energietechnologie waarin Vlaamse onderzoeksinstellingen en industrie onderdak zullen vinden. De eerste steenlegging van EnergyVille vindt dit najaar plaats. De oplevering zou plaatsvinden begin 2015. Het nieuwe Energyville-gebouw werd ontworpen door het Rotterdamse Atelier Kempe Thill en het Antwerpse Osar. Ze deden dit op basis van de Cradle-to-Cradle-principes, waardoor het nieuwe kenniscentrum ook op architecturaal vlak een voorbeeld van duurzaamheid en energieneutraliteit zal zijn.


 


Verregaande duurzaamheid

‘Het meest duurzame gebouw in Vlaanderen’, zo wordt deze realisatie aangekondigd. Naast de veelbelovende berichten over de verregaande maatregelen inzake energieverbruik en CO2-uitstoot, komen ook andere aspecten van het begrip aan bod. “Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op het besparen van energie. We moeten duurzaamheid bekijken op alle vlakken”, aldus André Kempe van Atelier Kempe Thill. De architecten opteerden voor een compact volume waarbij het daglicht overvloedig kan toetreden in de kantoren en labo’s. Daarbij wordt tegelijkertijd aandacht besteed aan de beheersing van zonnewarmte. Daarnaast zit het duurzame ‘m in de flexibiliteit van het gebouw: een ander programma zou het gebouw immers makkelijk kunnen inpalmen. Ook de ruimtelijke meerwaarde die wordt gecreëerd door grote hoogtes, vides en grote overspanningen wordt aan het begrip duurzaamheid gelinkt.



 


Flexibele structuur

Bovendien heeft het gebouw dus een flexibele structuur. Atelier Kempe Thill baseerde zich hierbij op het uitzicht van de eigen werkruimte: ook daar worden tafels verschoven, ligt er rommel op de grond, ... Toch zorgt de schil van de ruimte voor een architectonisch beeld. Het onderzoeksgebouw zal een atrium krijgen dat dienst doet als ‘hart’ van het gebouw. Kantoor en productie worden erdoor verweven. Het publieke gedeelte bevindt zich aan het plein waar ook de oude gebouwen van de mijn aan grenzen.


 


Eigenzinnig en contextgebonden

De context, het omliggende mijnlandschap met z’n robuuste gebouwen, wordt weerspiegeld in een ontwerp met een nieuw-monumentaal karakter. Door het specifieke materiaalgebruik, waar de metalen gevelbekleding een goed voorbeeld van is, gaat het gebouw enerzijds een relatie aan met de andere mijncomplexen, maar behoudt het anderzijds ook een zekere eigenheid.
'Energyville' wordt een centrum dat onderzoek, kennisoverdracht en experimenten omtrent groene energie faciliteert en stimuleert. In Energyville zal voornamelijk onderzoek worden gedaan naar smart grids, de slimme uitwisseling van energie in netwerken.

 

               

De lokalisatie van het nieuwe Energyville-gebouw ten opzichte van de vroegere mijngebouwen.