Doorzoek volledige site
20 december 2018 | NIELS ROUVROIS

De Bovenkamer: Maarten de Ceulaer

Illustratie | Teri Romkey

Geboren in 1983, een dubbel diploma op zak, een passie voor reizen, een afstudeerwerk dat de wereld rondging en fan van Aphex Twin en Twin Peaks. Maarten de Ceulaer won in 2007 de Belgian Young Designer of the Year Award, kreeg in 2012 de Henry Van de Velde Award for Young Talent en is zes jaar later nog altijd maar 35 lentes jong. Jong geweld, maar meer dan bagage genoeg om eens een kijkje te nemen in de bovenkamer van de Brusselse designer.

Op welke eigen gerealiseerde projecten/objecten bent u het meest trots? 
Maarten de Ceulaer: “Pile of Suitcases. Het was mijn afstudeerwerk aan de Design Academy Eindhoven en ik heb een heel speciale band met dit stuk. Het was een van de eerste ontwerpen waarvan ik zelf tevreden was en vond dat alles redelijk goed zat op verschillende vlakken. Zowel qua vorm, kleur, functionaliteit, emotie, enzoverder. Het was het begin van een grote collectie en van mijn samenwerking met Ralph Baggaley, de ledermaker die alle Suitcase-stukken maakt. En het was tevens de start van de samenwerking met galerij Nilufar.”

“Ook op de Mutation Series Sofa ben ik trots. De Mutation series zijn een vrij experimentele meubelcollectie. Het ontwikkelen van de juiste vormentaal en vervolgens het uitvinden van de juiste productietechnieken om dit te realiseren was een proces waar heel veel tijd en energie is ingekropen. De Sofa was het laatste en grootste stuk van de eerste ‘batch’ die ik geproduceerd had om de collectie te lanceren. Het was een hele eer toen het opgenomen werd in de vaste collectie van het Design Museum Gent.”

 

Lees verder op intsite.be