Doorzoek volledige site
20 december 2018 | LIESBETH VERHULST

Hoe Google nu ook aan stedenbouw doet

Digitale infrastructuur zal alle wijken met elkaar verbinden Illustratie | Sidewalk Labs
Nieuwe constructiemethodes zullen worden toegepast, bedoeld om huisvesting en kantoren goedkoper te maken Illustratie | Sidewalk Labs
Een netwerk van zelfrijdende voertuigen en digitale navigatietools maakt alle vervoersmodi veiliger en meer efficiënt maken. Illustratie | Sidewalk Labs
Er worden publieke ruimtes voorzien langs de waterkant met infrastructuur die in alle weersomstandigheden kan gebruikt worden Illustratie | Sidewalk Labs

Ooit al van Sidewalk Labs gehoord? Dit bedrijf onder de vleugels van Alphabet, het moederbedrijf van Google, bundelt de krachten van stedenbouwkundigen en digitale programmeurs om de steden van morgen te ontwerpen. “Door stedelijk ontwerp gericht op mensen te combineren met spitstechnologie, kunnen we nieuwe standaarden van duurzaamheid, betaalbaarheid, mobiliteit en economische kansen bereiken”, klinkt het ambitieus. Vorig jaar won Sidewalk Labs de ontwerpwedstrijd voor de ontwikkeling van een nieuw district aan de Eastern Waterfront van Toronto.

Dat Google massa’s data over u en ik verzamelt via alle mogelijke digitale toepassingen die we dagelijks gebruiken, is algemeen bekend. Maar dat de technologiereus nu ook zijn pijlen richt op stedelijk ontwerp, is veel minder geweten. Toch heeft Alphabet, het moederbedrijf van Google, met Sidewalk Labs haar eigen stedenbouwkundig bureau opgericht.

Vorig jaar won Sidewalk Labs de ontwerpwedstrijd van Waterfront Toronto voor de ontwikkeling van een nieuw district ten oosten van Downtown Toronto, aan de oever van Lake Ontario. Het project moet een voorbeeld worden van toekomstige stedelijke ontwikkelingen. “Met hightech technologieën kunnen we stedelijke problemen zoals het gebrek aan betaalbare woningen, files, veiligheid en milieu aanpakken”, klinkt het bij Sidewalk Labs.


Connectiviteit

Een digitale infrastructuur zal de verschillende buurten in het district met elkaar verbinden, zodat alle inwoners over een internetverbinding beschikken en data kunnen verzamelen over hun omgeving. Die connectiviteit zal ook toelaten een netwerk van zelfrijdende voertuigen en digitale navigatietools uit te bouwen dat alle vervoersmodi – auto’s, fietsen, en treinen – veiliger en meer efficiënt maakt. Diensten voorzien door ziekenhuizen en andere maatschappelijke diensten zullen ook data-gedreven zijn, en makkelijk toegankelijk, om beter te zorgen voor de bewoners.
 

Nieuwe constructiemethodes

Nieuwe constructiemethodes zullen worden toegepast, bedoeld om huisvesting en kantoren goedkoper te maken, met duurzame ingrepen om het energieverbruik te beperken. Infrastructuur wordt ontworpen voor veranderende weersomstandigheden zodat publieke ruimtes het hele jaar door open kunnen blijven, en een betere verbinding bieden naar het meer, de stranden en parken van de Toronto.

Sidewelk Labs en Waterfront Toronto verwachten dat het gebied gelijkaardige toekomstgerichte bedrijven zal aantrekken die Toronto zullen promoten als technologiehub. De verhuis van het Canadese hoofdkwartier van Google naar het nieuwe hightech district is alvast een eerste stap.


Toekomstmuziek

Het voorbije jaar hebben Sidewalk Labs en Waterfront Toronto ingezet op een uitgebreide consultatie van het publiek en het engageren van stakeholders. De bouw van het nieuwe district is dus nog niet voor morgen. Vast staat wel dat dit een totaal andere manier is van ontwerpen, die verder gaat dan ‘smart cities’. Is dit de toekomst van de stedenbouw? Als het van Google afhangt, alvast wel.