Doorzoek volledige site
08 januari 2019 | LIESBETH VERHULST

Jaaroverzicht 2018: 10 meest gelezen artikels

RAAMWERK won de Belgian Building Award 2018 in de categorie 'Rookie of the Year' Illustratie | Stijn Bollaert

Onze redacteurs hebben u ook dit jaar vlijtig voorzien van het laatste architectuurnieuws. Maar welke artikels op architectura.be werden in 2018 het meest gelezen? Wij plaatsen ze voor u op een rijtje in de vorm van een top tien. 
 

10. Jaaroverzicht: Belgische architecten op het internationale podium

Alvast mooi om mee te beginnen: u kan ons Jaaroverzicht best smaken. Na de feestdagen vorig jaar wilde u vooral graag alle architecten die internationale prijzen hadden binnengehaald, op een rijtje zien staan. En ze waren met velen. (lees meer)


9. Peter Swinnen kritisch over zijn opvolger Leo Van Broeck én zijn voorganger Marcel Smets

Als voormalig Vlaams bouwmeester Peter Swinnen van zich laat horen, wilt u weten wat hij te zeggen heeft. Swinnen gaf een interview aan Knack, het eerste sinds zijn ontslag. Daarin laat hij zich kritisch uit over zijn opvolger Leo Van Broek én voorganger Marcel Smets. (lees meer)


8. Woning in Brugse brouwerij haalt The Wall Street Journal

Een Belg die haar intrek neemt in een stukje verbouwde familiebrouwerij. Het blijkt een verhaal dat de internationale pers wel kan smaken. De bewuste woning ontworpen door de Brusselse architect Tom Vanhee haalde in maart de gerenommeerde Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het gaat om de privéwoning van Anne Vanneste, mede-eigenaar van brouwerij De Halve Maan in Brugge. (lees meer)


7. Tom Vandorpe, Rita Agneessens en Geert Bervacq verlaten B2Ai

Eind februari kwam er verrassend nieuws van architectenbureau B2Ai. Pieterjan Vermoortel liet weten dat zijn drie medevennoten Rita Agneessens, Tom Vandorpe en Geert Bervacq B2AI verlieten en hun eigen weg gingen. Ook Philemon Wachtelaer nam afscheid als vennoot, maar bleef  nog tijdelijk aan boord om een adviserende rol te vervullen. In december kon u lezen dat Tom Vandorpe en Rita Agneessens intussen een eigen bureau Link Lab hebben opgestart. (lees meer)


6. Twee Belgische projecten op shortlist World Architecture Festival

Het World Architecture Festival ligt u na aan het hart. Op nummer 6 en 5 (zie verder) prijken twee artikels over de Belgische genomineerden én de winnaar. De projecten AZ Zeno in Knokke ( AAPROG - BOECKX – B2Ai) en Îlot Sacré (DDS+) in Brussel haalden de shortlist, die in totaal 536 projecten uit 81 verschillende landen telde. (lees meer)


5. AZ Zeno wint prestigieuze award World Architecture Festival

AZ Zeno kon de prestigieuze World Architecture Festival nominatie verzilveren. In Amsterdam schoot het project de hoofdvogel in de categorie ‘Completed Buildings – Health’. Een straffe prestatie, zeker gezien de vele genomineerde projecten. Nogmaals proficiat aan het team AAPROG - BOECKX – B2Ai   (lees meer)
 

4. noAarchitecten, EM2N en Sergison Bates architects verbouwen Citroëngarage tot Kanal-museum

De transformatie van de voormalige Citroëngarage in Brussel tot Kanal-museum zal zonder twijfel uitgroeien tot een van de meest prestigieuze projecten van onze hoofdstad. Toen het winnende ontwerpteam werd bekendgemaakt, kon u dan ook niet anders dan klikken. (lees meer)


3. Historische Panquin-site in Tervuren krijgt nieuwe bestemming

Een project dat uw aandacht trok in 2018 is de herbestemming van de historische Panquin-site in Tervuren. Het architecturale luik wordt uitgevoerd door een conglomeraat van vijf bureaus die elk een onderdeel van de site aanpakken: het Italiaanse bureau C+SD E ArchitectenA33 ArchitectenKoplamp (voor restauraties), en OMGEVING (voor de landschapsarchitectuur). (lees meer)

 

2. Vijf finalisten voor ontwerp Friendshipsite Antwerpen

CORES Development kocht het Friendship-building in begin 2016 met als doel de site te herontwikkelen. De site zal hoofdzakelijk een residentiële bestemming krijgen, in de lijn van het geldende Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Eilandje’. Het Belgisch-Engels team Hub/DRDH won uiteindelijk de ontwerpwedstrijd. (lees meer)
 

1. Winnaars Belgian Building Awards bekendgemaakt

Hier mogen we een pluim op eigen hoed steken. Als mede-organisator van de Belgian Building Awards kunnen we alleen maar verheugd zijn dat dit het meest gelezen artikel was van 2018. Intussen staat editie 2019 voor de deur, op 21 februari op BATIBOUW. (lees meer)