Doorzoek volledige site
21 juli 2009

Longlist 2020challenge - Eco-logies in Heusden-Zolder

Studiebureau 3Db stond op de longlist van de 2020challenge met het eerste passief hotel van Vlaanderen. Het hotel doet het zonder traditioneel verwarmingssysteem dankzij een goede oriëntatie, doorgedreven isolatie, luchtdicht bouwen en een gecontroleerde balansventilatie met warmterecuperatie.

3Db heeft in Heusden-Zolder het eerste passief hotel van Vlaanderen gerealiseerd. Het ontwerp is van Artesi. Het hotel doet het zonder traditioneel verwarmingssysteem dankzij een goede oriëntatie, doorgedreven isolatie, luchtdicht bouwen en een gecontroleerde balansventilatie met warmterecuperatie. 


Het hotel geen traditioneel verwarmingssysteem meer nodig heeft. Door middel van een bodemwarmtewisselaar wordt de verse lucht zowel in winter als in zomerperiode op de gewenste temperatuur gebracht. Bijkomend werd gekozen om het gebouw op de traditionele bouwwijze met snelbouwsteen, betonplaten en spouwisolatie op te bouwen, een bouwwijze die reeds lange tijd zijn degelijkheid heeft bewezen maar nu ook toepasbaar is voor het passiefhuisconcept.Innovatieve oplossing 

Door middel van een bodemwarmtewisselaar wordt de verse lucht zowel in de winter als in de zomer op de gewenste temperatuur gebracht. Bijkomend werd gekozen om het gebouw op de traditionele bouwwijze met snelbouwsteen, betonplaten en spouwisolatie op te bouwen, een bouwwijze die reeds lange tijd zijn degelijkheid heeft bewezen maar nu ook toepasbaar is voor het passiefhuisconcept

  • Energiebesparing en duurzaamheid

Het hoeft niet gezegd dat het gebouw een minimale energiefactuur zal hebben die op zijn minst 12 keer lager zal zijn op jaarbasis waardoor de terugverdientijd aanzienlijk korter wordt. De noodzaak aan primaire energie is dus sterk gereduceerd waardoor het een enorme bijdrage levert aan het behalen van de Kyoto norm.

  • Andere voordelen

Het betreft een hotel waar al te vaak gestookt wordt voor niets wanneer er geen gasten zijn en waar aircosystemen energieverslinders zijn. Ook de elektriciteitsfactuur voor verlichting loopt vaak uit de hand. Ook hier wordt op ingespeeld door zo veel mogelijk met sensoren te werken.


  • Toepasbaar andere projecten

Momenteel worden enerzijds particuliere woningen volgens het passiefhuis principe gebouwd, maar de opmars van passieve scholen, rusthuizen, kantoren en andere tertiaire gebouwen is enorm. Door het ontwikkelen van het massief/passief principe kunnen nu ook grote en hogere passieve gebouwen opgetrokken worden.

Technische fiche

Naam project: Passief hotel Eco-logies Heusden-Zolder
Adres: Kerkstraat, Heusden-Zolder
Opdrachtgever: André Vandebosch
Ontwerper: Artesi bvba
Datum toepassing innovatieve oplossing: in aanbouw