27.000 energiebewuste bezoekers voor Mijn Huis Mijn Architect

Toekomstige bouwers en verbouwers zijn er in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 september 2014 weer massaal op uit getrokken voor de vijftiende editie van Mijn Huis Mijn Architect, een initiatief van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten gesteund door de Vlaamse architectenorganisatie NAV. Het openhuizenweekend bracht 27.000 bezoekers op de been, waaronder Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom, die het evenement opende. 

In de aanloop naar het evenement peilde de organisatie naar het ambitieniveau van bouwheren op het vlak van energiezuinig bouwen. Uit de enquête blijkt dat bouwheren de lat best hoog durven leggen.

 

Het Openhuizenweekend: met aandacht voor energie

Met zo’n 150 te bezichtigen woningen biedt het Openhuizenweekend het brede publiek de mogelijkheid kennis te maken met de vakbekwaamheden van architecten en te peilen naar de ervaringen van de bewoners. Tevens waren architect en bouwheer ook op iedere locatie aanwezig om alle vraagtekens weg te werken bij het nieuwsgierige (ver)bouwpubliek. Het evenement richtte deze editie de schijnwerpers op energiezuinig bouwen, vooral met het oog op de nieuwe energieprestatieregelgeving, die vanaf volgend jaar ook van kracht wordt voor renovatieprojecten. Ook nieuwe woningen in Vlaanderen moet sinds begin dit jaar een minimum hoeveelheid energie halen uit hernieuwbare bronnen.

Energiebewuste bouwheren

Uit een enquête bij 417 (toekomstige) (ver)bouwers blijkt dat de ambities op het vlak van energie best hoog liggen: bijna de helft (49%) van de nieuwbouwers wil bijna-energieneutraal bouwen, terwijl dat pas in 2021 verplicht zal worden. Iets meer dan een derde (37%) neemt genoegen met het halen van de huidige norm. Bij verbouwers ligt dat laatste percentage met 47,9% iets hoger. Een kleine meerderheid van de toekomstige bouwheren onthaalt de strenger wordende normen als positief, zowel bij renovatie als bij nieuwbouw.

Inspiratieboek

Wie de kans heeft gemist om de deelnemende woningen te bezoeken, kan altijd nog terecht op de website (www.mijnhuismijnarchitect.com), bij de betere krantenwinkel of de Standaard Boekhandel waar het inspiratieboek met alle projecten en tal van tips te koop is voor 4,95 euro.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage