Doorzoek volledige site
21 november 2011 | NJ

Plusoffice ontwerpt kunstenpaviljoen in park Ter Beuken Lokeren

De bouw van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Lokeren is goed uit de startblokken gekomen. Midden in het groen van park ‘Ter Beuken’ en in verbinding met de bestaande ‘Villa Ter Beuken’ ontwierp Plusoffice een gebouw van 1400 m² als uitbreiding van de academie met o.a. een klaslokaal voor beeldhouwkunst, repetitieruimten en een theaterstudio.

De bouw van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Lokeren is goed uit de startblokken gekomen. Midden in het groen van park ‘Ter Beuken’ en in verbinding met de bestaande ‘Villa Ter Beuken’ ontwierp Plusoffice een gebouw van 1400 m² als uitbreiding van de academie met o.a. een klaslokaal voor beeldhouwkunst, repetitieruimten en een theaterstudio.



 

In Lokeren vormen de bestaande ‘Villa Ter Beuken’ en het ‘Park Ter Beuken’ een niet alledaags decor voor de uitbreiding van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. Met de uitbreiding wil men meer ruimte geven aan de leerlingen van de Academie. Bovendien voldoen de huidige prefabklaslokalen niet meer aan de eisen van energie en akoestiek van vandaag en verkeren ze niet meer in een goede bouwfysische toestand.







 

De villa, waar momenteel ook een deel van de academie in gevestigd is, maakt deel uit van een beschermd stadsgezicht. Uit de verschillende deelnemers van de Open Oproep koos Lokeren voor het ontwerp van Plusoffice. Zij kozen voor een totaal nieuwe, van het bestaande verschillende, uitbreiding, waarmee ze duidelijk de eigenheid van de villa wilden behouden. Hun ontwerp vertrekt van een ‘paviljoen’ typologie in het sterk bebost gebied achter de villa. Deze minimale structuur van vloer- en dakplaat op kolommen laat een optimaal contact met het bospark toe.

Er wordt gebruik gemaakt van materialen die het uitzicht van de villa niet of nauwelijks beïnvloeden. Bij de renovatiewerken worden het dak, het buitenschrijnwerk en de gevels aangepakt.

Het gevelontwerp van de nieuwbouw is een toepassing van een maatsysteem gebaseerd op de eigenschappen van geluidsgolven: ‘440m’ of ‘440Hertz’, wat overeenkomt met de grondtoon ‘LA’. Maatsystemen en geluidstheorie zijn nauw verwant. Zo stelde de Griekse filosoof Pythagoras dat numerische verhoudingen binnen de akoestiek tot optische harmonie leiden. In de gevel zorgen twee reeksen afstanden van 440 voor een zwevende interferentie of beter een nieuwe zwevende toon, die af en toe samenvalt op 440Hz. Muziek en klank worden verbeeld in de gevel, die zal opgetrokken worden uit wit metaal en glas maar waarin ook hout zit verwerkt.



 

 

De kolommen refereren naar antropomorfe verhoudingen en zijn gebaseerd op het maatsysteem van Euclides: ‘de gulden snede’. De zuilen spannen zich op van grond- tot dakplaat en vormen zo een hedendaagse “gigantische orde”, verwijzend naar oude kunsttempels en het gebruik van kolommen in het gevelbeeld. 


Het nieuwbouwgedeelte zal de hoofdingang van de kunstacademie bevatten, deze is bereikbaar via de parking achter het station. Het kunstenprogramma van de uitbreiding organiseert zich planmatig in drie clusters verspreid over twee niveau’s: muziek, woord en beeld. De gangen en gemeenschappelijke ruimtes vormen in het ontwerp stimuli voor interactie tussen de verschillende kunsten met de mogelijkheid tot tentoonstellen, performance, ontmoeten... In de gangen duiken kleine podia op waar kan worden opgetreden, maar die net zo goed als bank kunnen dienen of waar kapstokken kunnen worden geplaatst.  Op de twee gebouwkoppen van de uitbreiding worden de publieksfuncties, zoals de toneel- en samenspel zaal, voorzien. De bovenverdieping zal bestaan uit klassen maar ook een terras aan de leraarskamer en een terras voor de leerlingen.



 

De publieke delen van het paviljoen worden gekoppeld aan deze van de bestaande villa. De as van inkom, traphal, wachtzaal in de villa wordt doorgetrokken in het nieuwe gebouw. Zo wordt de villa met haar “bel-etage” door een “schaar-brug” verbonden met het paviljoen: men moet slechts een half verdiep stijgen of dalen. ‘Paviljoen’ en ‘Villa’ worden één, met elk een hun eigen relatie ten opzichte van de omgeving. Tussen het oude en nieuwe gebouw hebben de ontwerpers een buitenpodium voorzien. Het omgevende groen van het park zal deel uitmaken van het geheel. Maar ook het kunstpaviljoen zelf krijgt een groen tintje. Het dak zal uitgevoerd worden als groendak. Het zal bedekt worden met mos en planten die niet groter worden dan 15 cm. Zo’n dak heeft geen onderhoud nodig maar het buffert wel heel wat water en het zorgt ook voor extra isolatie.