Doorzoek volledige site
23 november 2011 | EVA SCHREURS

Basisschool Kuringen in nieuw jasje

De Kuringer basisschool wordt in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe vleugel, gebouwd met 8 klassen boven een overdekte speelplaats en fietsenberging, is het ontwerp van het Hasseltse bureau dbv-architecten.

De Kuringer basisschool wordt in het voorjaar 2012 in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe vleugel, gebouwd met 8 klassen boven een overdekte speelplaats en fietsenberging, is het ontwerp van het Hasseltse bureau dbv-architecten.


Overdekte speelplaats onder nieuwe klasjes

Het project behelst het verbouwen en uitbreiden van een bestaande lagere school in Kuringen. De huidige gebouwen zijn in Kuringen bekend als het oude gemeentehuis en de voormalige jongensschool. Op dit ogenblik zijn het 4e, 5e en 6e leerjaar van het stedelijk lagere onderwijs hier gehuisvest, samen met een ruimte voor Kind & Gezin. Na de verbouwing wordt op deze site ook een buitenschoolse opvang (BKO) ondergebracht.

Aan de Joris van Oostenrijkstraat wordt een nieuwe vleugel gebouwd met 8 klassen boven een overdekte speelplaats en fietsenberging. De bestaande overdekte speelplaats en sanitair wordt afgebroken zodat de achterliggende sporthal voor voetgangers en fietsers wordt ontsloten. 



Oorspronkelijk karakter hand in hand met nieuwbouw

De oudste gebouwen van het basisschoolcomplex dateren van het begin van de 20e eeuw en zijn beeldbepalend voor het centrum van Kuringen. Ze worden gerenoveerd met behoud van hun uiterlijk. In contrast en aansluitend hiermee komt een nieuwbouw, zwevend over de over de speelplaats. Het strakke en rechtlijnige volume is losgetrokken van de bestaande beeldbepalende gebouwen d.m.v. een glazen verbindingsbrug.

Stedenbouwkundig creëert het verbouwingsproject een meerwaarde door de realisatie van een doorsteek naar het sportcomplex dat achter de basisschool ligt. Voetgangers en fietsers, zullen die sporthal vanuit de Joris Van Oostenrijkstraat kunnen bereiken.


Groene school

Het ontwerp van dbv-architecten besteedt aandacht aan de technieken van duurzaam bouwen. De westgevel wordt voorzien van buitenzonnewering, de zuidgevel van ruime dakoversteken. Het gebouw wordt technische volledig vernieuwd conform de huidige normeringen. De te renoveren gebouwen worden voorzien van een isolatie aan de binnenzijde, zodat het aspect van deze gebouwen ongewijzigd kan blijven.


 

 

GERELATEERDE DOSSIERS