Doorzoek volledige site
24 november 2011 | EVA SCHREURS

Veeartsenijschool wordt centrum voor jonge bedrijven

Het administratief gebouw van de voormalige Veeartsenijschool van Anderlecht wordt in opdracht van de gemeente verbouwd tot een centrum voor jonge bedrijven, om een impuls te geven voor de heropleving van de wijk. Het ontwerp is in handen van de TV HASA - Blanquaert - De Keyser architecten.
Het administratief gebouw van de voormalige Veeartsenijschool van Anderlecht wordt in opdracht van de gemeente verbouwd tot een centrum voor jonge bedrijven, om een impuls te geven voor de heropleving van de wijk. Het ontwerp is in handen van de TV HASA - Blanquaert - De Keyser architecten.
    



Ruimte voor kantoren, vergaderzalen, tentoonstellingsruimte en café

De bestaande kantoorverdiepingen kunnen met beperkte aanpassingen omgebouwd worden tot moderne kantoorplateaus. Op de zolder van het gebouw wordt nog bijkomend kantooroppervlak gecreëerd.





De kelderwanden op de koppen van het gebouw worden blootgegraven. Op die manier kan daglicht binnengelaten worden in de nieuwe vergaderzalen op de kelderverdieping.


    


De dubbelhoge verdieping met bestaand auditorium en ontvangstzaal wordt omgewerkt naar een conferentiezaal en restaurant. Op een mezzanine worden expo-ruimte en café georganiseerd. Deze verdieping zal publiek toegankelijk zijn.





Bestaande binnenafwerking gecombineerd met nieuwe, strakke elementen

Ondanks al deze randvoorwaarden, wordt in het ontwerp getracht zo veel mogelijk van de bestaande binnenafwerking te behouden. Het behouden van de eiken parketvloeren, de marmermozaïek, lambriseringen en moulures zorgen ervoor dat het karakter van het monument ook binnenin voelbaar blijft. De elementen uit het bestaande interieur worden vervolgens gecombineerd met nieuwe, strakke elementen tot een sterk geheel.



Verbouwing tot laag-energie-gebouw

Het gebouw wordt daarnaast ook energetisch gerenoveerd. De omvorming naar een laag-energie gebouw is een bijkomende uitdaging, aangezien gevels en daken beschermd zijn. Om aan de veiligheidseisen te voldoen, worden er twee externe noodtrappen geplaatst in minimale en transparante volumes aan de kopgevels.





Bron: website HASA architecten
3D-beelden: HASA - blanquaert - de keyser architecten 

GERELATEERDE DOSSIERS