Doorzoek volledige site
16 januari 2019

Wooncomplex krijgt vorm achter gevel stadsfeestzaal De Manège in Sint-Truiden

Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate
Illustratie | Steps Real Estate

Achter de gevel van de legendarische stadsfeestzaal De Manège in Sint-Truiden verrijzen 33 appartementen en een handelsruimte. Het project van Steps Real Estate, naar een ontwerp van architectenbureau FCS, mikt op de groeiende groep van jonge alleenstaanden en eenoudergezinnen en gaat voor een nieuwe vorm van wonen waarbij zuinig wordt opgesprongen met ruimtegebruik.

Naast de appartementen wordt een ondergrondse parking voorzien en per woonunit een private berging. Het betrekken van gemeenschappelijk groen, zowel voor de individuele appartementen als voor het straatbeeld was een belangrijk uitgangspunt.
 

Gemeenschapsgevoel

Het compacter wonen wordt flexibeler ingevuld en aangevuld met beleving en gemeenschapsgevoel waarbij de stedelijke omgeving als leefruimte wordt ervaren.

Door de gevel niet volledig dicht te bouwen wordt ruimte gecreëerd tussen de verschillende gebouwen. Op die manier ontstaan interessante plekken in het straatbeeld.

Er wordt gestreefd naar compact wonen voor een betaalbare prijs. De wooneenheden worden ingedeeld in 5 woongehelen waardoor de schaal beperkt blijft. De centraal gelegen groene binnentuin en de doorwaadbaarheid van de site zijn bijzonder waardevol binnen dit project. Het behoudt van de gevel(s) van de vroegere stadsfeestzaal, de Manège, zorgt voor een versmelting van oud en nieuw, waarbij het project perfect geïntegreerd wordt in de bestaande bebouwing.
 

Sobere vormentaal

Er zal met duurzame materialen gewerkt worden die een sobere en sterk gestructureerde vormentaal hebben. De materialen bestaan uit een wit-grijs genuanceerde gevelsteen in combinatie met zwarte accenten zoals het buitenschrijnwerk en de gevelpanelen, waarbij de vlakken in gevelsteen en de het repetitieve karakter van de raamopeningen voor rust en eenheid zorgen en de panelen voor dynamiek en speelsheid.
 

Energie-efficiënt

Er wordt voor gekozen om compact te bouwen, waardoor de gebouwschil, en dus ook het warmteverlies, beperkt blijft.  Voor ventilatie, verwarming, (warm) watergebruik, verlichting en huishoudelijke toestellen worden toestellen gekozen met een maximaal rendement en een minimaal water- en energieverbruik. Tevens worden zonnepanelen voorzien op de daken van de verschillende gebouwen.

De werken starten in het voorjaar van 2019. Tegen september 2020 zal het project voltooid zijn.

GERELATEERDE DOSSIERS