Doorzoek volledige site
16 januari 2019

Ontdek 100 jaar Bauhaus

Illustratie | Frau im Clubsessel B3 von Marcel Breuer (Ausschnitt), 1927 / Maske von Oskar Schlemmer, Kleid von Lis Beyer
Bauhausgebäude von Südwesten, Walter Gropius, Dessau, 1926

Op 1 april 2019 is het 100 jaar geleden dat architect Walter Gropius in de Duitse stad Weimar de design- en architectuurschool Bauhaus oprichtte. Bauhaus-aficionado’s moeten dezer dagen dan ook in Duitsland zijn. Daar wordt de honderdste verjaardag uitgebreid gevierd met een groots openingsfestival en een hele reeks evenementen. 

Bauhaus was een idee dat niet alleen in Duitsland maar wereldwijd naam maakte. Functioneel ontwerp en moderne architectuur hebben hun stempel gedrukt op een heel tijdperk. Bauhaus was de ideale integratie van kunst en toegepaste kunsten, architectuur en design, dans en theater, en oefent tot op vandaag invoed uit, niet alleen op de creatieve kunsten maar ook op onze manier van leven. Enkele bekende sterren aan het Bauhaus-firmament zijn Paul Klee, Wassily Kandinsky en Ludwig Mies van der Rohe, die er in 1930 directeur werd.

De honderdste verjaardag van de stichting van Bauhaus is dan ook meer dan het herdenken waard. The Bauhaus Association 2019 organiseert onder het motto “rethinking the world” samen met regionale, nationale en internationale partners een reeks evenementen om de geschiedenis van Bauhaus te herontdekken, de sporen te volgen die de school achterliet in Duitsland en de wereld, en de betekenis van Bauhaus in het heden en de toekomst te onderzoeken.

Het uitgebreide programma biedt tal van van mogelijkheden om Duitsland, het Bauhaus en de wortels van de modernistische beweging te ontdekken op heel wat bekende en minder bekende plaatsen. Er worden uiteeinlopende evenementen georganiseerd over architectuur en design, kunst en cultuurgeschiedenis, onderwijs en onderzoek, van een grootschalig openingsfestival tot internationale tentoonstellingen en bezoeken aan de bekende UNESCO-werelderfgoedsites.


Een greep uit het programma:

Openingsfestival 

Van 16 tot 24 januari vindt het openingsfestival plaats in Berlijn. Het festival volgt de sporen van performance arts door Bauhaus-artiesten waaronder Oskar Schlemmer, Wassily Kandinsky en, Lyonel Feininger, in navolging van de ‘Bauhaus week’ in 1923. Een selectie van internationale artiesten is uitgenodigd om hun visie op architectuur, kunst en design uit te drukken op een radicaal moderne manier, net zoals Bauhaus het destijds deed. Het programma is dan ook heel multidisciplinair met concerten, theater dans, film, lezinrgen en workshops op het programma.
 

Weimar, Dessau en Berlijn

De Bauhaus-sites in Weimar, Dessau en Berlijn zijn vandaag architecturale iconen en UNESCO-werelderfgoed. De prachtige Bauhaus-collecties worden er tentoongesteld. Het zijn tevens drie nieuwe 21ste-eeuwe musea die gebouwd zijn ter ere van de honderdste verjaardag.

In Weimar wordt niet alleen de oudste Bauhaus-collectie ter wereld getoond in een nieuwe setting. Het nieuwe museum maakt de link tussen de Bauhaus-geschiedenis en de manier van leven vandaag en in de toekomst. Het museum biedt een hedendaags perspectief op de ambivalente geschiedenis van de invloed van het modernisme van de begindagen tot nu.

De Berlinische Galerie zal dan weer Bauhaus-objecten tonen om de relatie tussen unieke stukken en massaproductie te belichten, tussen originelen en reproducties. Met de opening van het Bauhaus Museum Dessau op 8 september 2019 zal het voor de eerste keer mogelijk zijn om de variatie en kwaliteit van de collectie te tonen, die zo’n 40.000 objecten omvat, en het verhaal vertelt van Bauhaus in Dessau.
 

‘Grand Tour’ van het modernisme

Wat verbindt Alfelt met Berlijn, Darmstadt met Dresden, of Stuttgart met Bernau? De zogenaamde ‘Grand Tour’ van het modernisme zal bezoekers met hun eigen geplande route op zak langs 100 jaar modernisme in Duitsland leiden, langs iconische gebouwen en omstreden projecten, en onontdekte parels. Een interactieve website is in ontwikkeling en zal als leidraad dienen voor reizigers. Het project krijgt ook een kinderboek, kaarten en een omstandige publicatie.

Het volledige programma kan je terugvinden op deze website.