Doorzoek volledige site
17 januari 2019

Eerste Europese 3D-betonprintfabriek geopend in Eindhoven

Illustratie | BAM Infra
Illustratie | BAM Infra

In het Nederlandse Eindhoven is deze week de eerste commerciële productielocatie in Europa voor het 3D-printen van betonnen elementen voor de bouw geopend. De geprinte elementen zullen gebruikt worden voor onder meer het project Milestone en de bouw van fietsbruggen. Weber Beamix en BAM Infra sloegen hiervoor de handen in elkaar.

Eindhoven krijgt dit jaar vijf woningen in 3D-geprint beton. Dat de vijf Eindhovense woningen van het project Milestone daadwerkelijk bewoond worden, is een wereldprimeur. De Nederlandse stad heeft nu ook een 3D-betonprintfabriek. Een Europese primeur, met zicht op een gevulde orderportefeuille. In de printrij staan verschillende projecten, waaronder de huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM.

Ook is gestart met een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om een viertal fietsbruggen te printen. De faciliteit wordt hiermee direct op de proef gesteld.


Sneller en milieuvriendelijker

“We gaan door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk maken met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen”, klinkt het bij initiatiefnemers Weber Beamix en BAM Infra. “Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.”

Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.

Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra openen de printfaciliteit. Leunend op hun kennispartners van het eerste uur; Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen.